• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 4(3) NJENA meča koja su me "izula iz cipelica"

 Mirjana Šegan
Autor Mirjana Šegan

Da li je teško pogoditi ko je tako znao da vas sjajnim potezima oduševi, da stigne nemoguće, a onda da vas tako surovo prizemlji serijom katastrofalnih poena i brzinom munje izgubi ne samo prednost već i ceo meč? Nije, naravno, to je mogla samo Jelena Janković

Pomisli ste da je greška u naslovu? Ne, ne, nije, imala je Jelena Janković mnogo više od četiri meča u kojima je uspela da od gotovog napravi veresiju.

Bila je majstor da odigra sjajno, napravi razliku, oduševi vas sjajnom igrom, a onda kao na dugme da "prospe" sve i iznervira vas u taku, i naravno izgubi "dobijeni" meč. Reklo bi se da je bila majstor za takve stvari.

Dakle, pripremite se da vam i ovoga puta skoči pritisak. Odabrala sam samo neke u moru duela gde je blistala, a onda, ko zna zbog čega, bolno "aterirala" i doživela poraz. One kojih se možete vizuelno podsetiti, jer bi prepričavanje bilo nemoguće.

Jedan od najsvežijih mečeva koje je prosto rečeno lakše dobiti nego izgubiti, Jelena je uspela da upropasti 2017. godine u Indijan Velsu.

U drugom kolu igrala je protiv Venus Vilijams i završila nastup u tri seta. Amerikanka je slavila rezultatom 1:6, 7:6 (7:5), 6:1 posle 108 minuta igre, i to kakve.

Džej Džej je na tom meču bukvalno uradila nemoguću stvar - izgubila je duel u kojem je vodila 1:0 u setovima i 4:1 u drugom. Imala je Jelena čak tri meč lopte pri rezultatu 6:5, ali je i to prokockala, dozvolila Venus da najpre izjednači u setovima, a onda posle toga, očekivano potpuno "potonula". Slala neke "balone", pričala sebi nešto u bradu, nekom na tribinama, "vukla" se po terenu, što je iskusna Amerikanka znala da iskoristi i ubedljivo završila duel u svoju korist.

Jelena Janković - Venus Vilijams 6:1, 6:7 (5:7), 1:6, drugo kolo Indijan Velsa 2017.

Janković - Venus Vilijams
Izvor: Youtube/WTA

Taman kada smo mislili da je iz tog poraza u Indijan Velsu izvukla pouku, Džej Džej nas je ponovo iznenadila. Naime, ona je pretrpela poraz po istom receptu samo 10 dana kasnije na startu turnira u Majamiju od Jaroslave Švedove.

Jelena Janković - Jaroslava Švedova 6:4, 4:6, 6:7 (3:7), prvo kolo Majamija 2017. godine

I tada je Jelena dobro krenula, dobila prvi set (6:4), drugi izgubila (6:4), a onda u trećem opet uspela da ispusti vođstvo, prokocka meč loptu i - izgubi 6:7 (3:7). Vodila je 4:2, a onda, naravno, nije zadržala tu prednost. Krenula je da tone, ali ne skroz, na 5:4 imala loptu za pobedu, a ne samo da je nije iskoristila nego je Kazahstanki dozvolila da se vrati i napravi preokret, a nama pokidala ko zna koji put živce.

"Džejka", kako je od milošte zovemo, umela je da me iznervira kao nijedna druga igračica.

Ono što je uvek bilo interesantno kako je uspevala da "kola surva niz brdo" kad se to najmanje očekuje. Imala je neverovatan dar da bez nekog posebnog razloga učini da joj se igra raspadne u trenutku kada ima prednost, često visoku, i da ne uspe da finišira na pravi način, da samo mirno materijalizuje to vođstvo.

Kako su godine prolazile počela sam da verujem da za Jelenu vođstvo na meču nije prednost, kao što sam mislila i da kada servira nije plus za nju, već za rivalku, jer je često to radila nekako traljavo. Uvek je nekako volela više da "juri" rezultat, da stiže protivnicu, pa je veliki broj njenih mečeva obilovao brejkovima, toliko da je to postalo "normalno".

Prosto rečeno, sve što je bilo lako, za nju je bilo teško.

"Izuvala me je iz cipelica" svojom toplo-hladnom igrom, ali je, ruku na srce, uspevala neke od tih mečeva "od euforije do srčke" i da dobije. I onda klasika, "pokupim živce" po sobi, smirim se i budem srećna što je prošla dalje...

Jelena Janković - Tamira Pašek 2:6, 6:2, 12:10, prvo kolo Australijan Opena 2008. godine

Baš to dogodilo se na Australijan Openu 2008. godine. U prvom kolu igrala je sa Tamirom Pašek. Jelena je bila četvrta na svetu, treći nosilac, a Austrijanka 39. na WTA listi. Ali to, kao i uvek u mečevima Džej Džej nije igralo nikakvu ulogu. Bilo je samo važno kakav je njen dan. A taj je počeo loše.

Prvi set izgubila je lagano 2:6, u drugom se "resetovala" i ubedljivo ga je dobila (6:2), a onda je ponovo pala. Pašek je na tom meču imala loptu za vođstvo od 5:1, kada se Jelena probudila. Dobila je četiri gema u nizu, spasivši prvu meč loptu i stigla do izjednačenja (5:5), a onda je nastala prava drama. Austrijanka je imala još dve meč lopte u nastavku u 12. gemu, ali joj Jelena nije dozvolila da ih iskoristi, a onda je je posle lavovske borbe i maratona "iščupala" pobedu - 12:10.

Ko je preživeo, taj meč zapamtio je zauvek. Njoj je to bio dobar fizički, ali i mentalni trening, jer je te godine dogurala do polufinala u Melburnu, gde ju je čekala nesavladiva Maša Šarapova, koja je potom i osvojila pehar.

Janković - Tamira Pašek
Izvor: Youtube/ AnandBS

Imala je Jelena neverovatan dar da se "zakopa", ali i snagu da se iščupa iz bunara. Baš to je ono što napisah - da te natera da poželiš da razbiješ televizor, a onda ubrzo da joj aplaudiraš na igri do poslednjeg daha.

Jelena Janković - Mona Bartel 2:6, 7:6 (8:6), 6:3, prvo kolo Štutgarta 2014. godine

Takav meč odigrala je upravo protiv Mone Bartel na startu turnira u Štutgartu 2014. godine. Nemica je uletela u glavni žreb kao "laki luzer" i imala je ogroman motiv da se dokaže pred domaćom publikom.

Odmah je "nagarila", dobila prvi set 6:2, a u drugom nije iskoristila četiri meč lopte. U taj-brejku Jelena je bila kao zid. Naravno doterala je "cara do duvara", a onda u bukvalnom smislu ostavila srce na terenu, samo da izbori nastavak meča. I uspela je u tome rezultatom 8:6, a onda i nastavila u tom ritmu i dobila i ključni treći set (6:3). I na tom turniru je dogurala do polufinala, kada ju je zaustavila Ana Ivanović - 6:3, 7:5.

Janković - Mona Bartel
Izvor: Youtube/ytubejj

Čini mi se i dok pišem ovaj tekst da mi je pritisak skočio, kad gledam sve ove neverovatne obrte u mečevima Jelene Janković. Ali, iskreno, i nedostaje mi.

To kako je znala da "zakuca" čist zicer u mrežu i jeftino izgubi poen, naravno kada se lomi rezultat, jer je za to bila posebno talentovana

Janković promašaj
Izvor: Youtube/ Sydney International

 Ili dobije poen na spektakularan način kada je jako važno, uz svoju neizbežnu špagu

Janković spektakularan poen
Izvor: Youtube/JecaMasha

Uprkos toj "vožnji" gotovo na svakom duelu, i posebnoj psihološkoj pripremi za njene mečeve, volela sam i to njeno koketiranje sa publikom, što je bila spontana i neposredna i veoma duhovita, a posebno zbog fantastičnih partija u Fed kup reprezentaciji Srbije i to što je uvek bila spremna da igra za nacionalni tim, i uvek posebno "nasetovana" da da maksimum, čak i kada je bila povređena. Ali to je tema za neku drugu priču...

Zauvek ostaje žal što nije osvojila grend slem pehar i što je otišla sa velike scene nekako bez pozdrava.

Doduše, sada kada su svi primorani da naprave pauzu zbog epidemije korona virusa, i ona bi možda mogla da razmisli o tome da se vrati i nastavi tamo gde je stala krajem avgusta 2017, kada je i odigrala poslednji meč u prvoj rundi US Opena.

NAŠE LISTE

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Adnan

Sećam se nekog turnira po Aziji. Čini mi se finale Pekinga , pre 12,13 godina. Igrala je protiv neke malo poznate mađarice i bila favorit. Prvi set dobila 7-6. U drugom vodila 5-1 i onda sunovrat. Mađarica osvaja drugi set sa 7-5 i treci sa 6-2. Ali znala je i da pobedi (iz izgubljenog meča)

Milos

Neverovatno da medju mečevima nije pomenut nijedan sa Zistin Enan.

Nenad

Bez citanja odmah da se izjasnim za 1 mesto...mec protiv zastin enan na rolan garosu polufinale cini mi se, imala je prvi set i u drugom 2 ili3 brejka prednosti i onda kao da si isklucio kabl iz uticnice... od tad sam rekao da vise ni jedan njen mec necu da gledam i zeznuo sam se jos 5-6 puta najmanje :)

Najnovije

Kolumnisti