Novak Đoković je najveći ikada, dobro, to smo znali odavno. Znali smo i da je u Australiji praktično nepobediv, pošto je aposolutni rekorder i znali smo da ako uspe da koliko-toliko sanira povredu može lako do desete titule.

Ali da li znate ko ga je poslednji pobedio u Australiji? Cicipas sada nije bio ni blizu, zapravo mu je malo zapretio samo Enco Kouko u drugom kolu ovogodišnjeg turnira, a dojica poslednjih koji su ga pobedili su od tada prosto isparili!

Isparila je i australijska vlast koja ga je zatvarala, izbacila iz zemlje, sudila mu i deportovala ga, a ovo su poslednja dva čoveka koja su uspela da ga savladaju!

DENIS ISTOMIN - UZBEKISTAN PAMTI OVU NOĆ!

istomin đoković.jpg
Youtube/australian open 

Te 2017. godine Novak se pod teretom povrede lakta zaista srušio! Počeo je sezonu kao branitelj titul i drugi nosilac, u tri seta je savladao i tada iskusnog Fernanda Verdaska (koji još uvek igra tenis), a onda šokantno ispao u drugom kolu.

Kao osvajač titule u dve sezone pre toga ovo mu je bilo prvi put od 2008. godine i Vimbldona da nije stigao do trećeg kola grend slema, a savladao ga je Denis Istomin! Momak rođen u Orenburgu sa tri meseca je prešao sa roditeljima u Taškent i zapravo je odrastao u Uzbekistanu, a ovo mu je bila najveća pobeda u karijeri. Nikada nije bio bolji od 33. mesta na ATP listi, a u tom trenutku je kao 117. na ATP listi putem specijalne pozivnice došao na turnir.

Bila je to prava drama na terenu , igrala su se dva taj-brejka i jedan meč do 12 gemova, a na kraju je Istomin pobedio 7:6, 5:7, 2:6, 7:6, 6:4. Nakon toga - jednostavno je nestao. Naredne godine je pobedio samo jednom na grend slemovima, a u 2019. i 2020. je upisao svega četiri pobede!

NAOČARE I RODŽEROVA ISTORIJA - A VIDITE GDE SMO SAD...

Hjeon Đoković.png
Youtube/australian open 

Tokom cele 2017. godine Novak se mučio, onda konačno odlučio da ode na pauzu, reši probleme sa laktom i dozvoli svom telu da se oporavi. Pao je ispod 20. mesta na ATP listi, a start 2018. je delovao sporo, ali se videlo da je bolje i da kreće da polako bude onaj stari.

Ipak Australijan open nije bio mesto na kome će ponovo zasijati, ali je zasijao Hjeon Čung, Korejanac koji je prvo u trećem kolu izbacio Danila Medvedeva, a onda u četvrtom Novaka Đokovića 7:6, 7:5, 7:6. Stigao je do polufinala, tamo predao meč Rodžeru Federeru, a onda nestao brže od Istomina.

Do Rolan Garosa je igrao sjajno, a onda se povredio i praktično propustio ostatak sezone. Kada se vratio u 2019. nije bio ni senka onog igrača koji je sa prepoznatljivim naočarima na terenu zbrisao Novaka i Medvedeva i nikada ga više nismo videli ni blizu top nivoa.

Njegov uspeh je tada najviše slavio Rodžer Federer koji se prošetao u polufinalu u kome je odigrao set i po, a onda savladao Marina Čilića. Tu je uzeo svoju 20. titulu na grend slemovima i šestu na Australijan openu.

Sve ovo su bili rekordi - najviše grend slem titula, najviše titula na Australijan openu, a delovalo je da je Novak "gotov" na najvećem nivou. Od tada, pet godina ga niko nije pobedio u Australiji i sada drži apsolutno sve bitne teniske rekorde.