Kristina Mladenović, kada pročitate ovo ime i prezime verovatno će te pomisliti da je u pitanju Srpkinja. Mnogi bi to voleli, posebno ljubitelji tenisa. Nažalost, u pitanju je teniserka koja nastupa pod zastavom Francuske. Rođena je tamo, iako je poreklom sa Kosova i Metohije. Osvojila je devet grend slem titula u dublu i miks dublu, sa nacionalnim timom je uzela i FED Kup 2019. godine. Samo je šteta što su boje na njenoj zastavi drugačije raspoređene...

Uskoro počinje Rolan Garos, turnir na kom je u dublu slavila čak četiri puta (2016, 2019, 2020. i 2022. godine) i tamo će imati veliku podršku od francuskih, ali i navijača sa ovih prostora. Ko zna kako bi se stvari odvijale da se njeni roditelji Dragan i Dženita nisu preselili u Francusku 1992. godine, godinu dana pre njenog rođenja.

"Kada je moj otac otišao 1991, u Jugoslaviji još nije bilo rata. Moja majka je ostala u Srbiji, ali je uprkos svemu odlučila da prati ljubav. Tata je potpisao za Dankerk, a posle je imao ponudu iz Nemačke. Nacrtala sam mu crtež kojim sam objasnila da mi se sviđa u mojoj školi i tako smo ostali u Francuskoj. Posle, kada sam pokazala talenat u tenisu, ostali smo u Francuskoj zbog mene", ispričala je Kristina u jednom intervjuu 2017. godine.

OTAC RUKOMETAŠ, MAJKA ODBOJKAŠICA

Instagram/kristinamladenovic93/Printscreen Kristina Mladenović

Kristinini roditelji su Dragan Mladenović i Dženita Helić. Dragan je bio poznati rukometaš u Jugoslaviji i poreklom je sa Kosova i Metohije, dok se majka bavila odbojkom i rođena je u Prijepolju. Živeli su tamo sve do 1992. godine i onda je Dragan potpisao za francuski klub Dankerk i tamo se Kristina rodila 14. maja 1993. godine.

Dragan je bio saigrač i sa Brankom Karabatićem, ocem legendarnog Nikole Karabatića, jednog od najboljih rukometaša svih vremena. Upravo mu je Branko mnogo pomogao kada je došao u Francusku. Od tada je u Francuskoj, sa 16 godina postala je profesionalna teniserka, ali je mnogo više uspeha imala u dublu, pošto je u toj konkurenciji bila i prva na rang listi. U singlu je 2017. godine bila na 10. poziciji, a najveći uspeh na grend slemovima u pojedinačnoj konkurenciji je četvrtfinale na Rolan Garosu i US openu.

"PONOSNA SAM NA SVOJE KORENE"

Kristina Mladenović
Laurent SANSON / imago sportfotodienst / Profimedia 

Kristina nikada nije krila da je ponosna na svoje korene i da je srećna što su je Srbi često zvali. Navijači su je i putem društvenih mreža pozivali da dođe i da igra za srpski nacinalni tim, ali ta šansa nažalost nikada realno nije postojala.

"Ja sam dvojne nacionalnosti, nemam srpski pasoš jer ga nisam obnovila. Zvali su me Srbi, ali se nikada nije postavljalo pitanje da li ću igrati za Srbiju. Ponosna sam na svoje korene, ali sam rođena u Francuskoj i nikada nisam živela ni u bivšoj Jugoslaviji. Tata je postao naturalizovani Francuz. U glavi sam Francuskinja, dok sam u srcu Srpkinja", rekla je Mladenovićeva.

VEZA SA DOMINIKOM TIMOM

Dominik Tim i Kristina Mladenović
Printscreen/Instagram 

Ona je bila u vezi sa Dominikom Timom. Njih dvoje zabavljali su se od sredine 2017. godine, pa sve do novembra 2019. godine. Zanimljivo je da se o njihovoj vezi ne zna previše, jer su se oboje trudili da stvari ostanu privatne i da ne govore previše o tome u javnosti. Kao jedan od glavnih razloga za raskid naveli su tenis, tačnije previše obaveza na raznim delovima sveta i igranje turnira, pa samim tim i sve manje vremena koje su provodili zajedno.

Nisu previše izjava imali o njihovoj vezi, ali ih je bilo nekoliko. "Veoma sam srećna zbog naše veze. Mnogo pomaže to što pored sebe imaš osobu koja razume tvoj posao i koliko treba da se žrtvuješ, posebno kao žena. Nije lako, jer ima mnogo poteškoća kada ste odvojeni, ali verovatno to čini ljubav jačom. Poštovanje između nas je ogromno i veoma sam srećna. Za mene on nije samo teniser, već je sjajna osoba, posvećena, mentalno je jak, njegov borbeni duh me inspiriše", izjavila je Kristina jednom prilikom.

Kristina je trenutno 220. na rang listi u singlu i nedavno je i zvanično dobila specijalnu pozivnicu za Rolan Garos, dok Dominik Tim nije dobio "vajld kard". Ta odluka organizatora razočarala je mnoge, posebon zbog toga što je ovo poslednja sezona u karijeri za Austrijanca koji će se povući na turniru u Beču.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

PRIZOR KOJI JE RASPAMETIO BEOGRAĐANE! Novak brusi formu za Rolan Garos Srdjan Popović