Slušaj vest

Izgubio od Novaka Đokovića, završio karijeru, pa osvojio olimpijske igre! Kakva priča, a? Sve to se u samo nekoliko dana desilo Australijancu Metjuu Ebdenu, koji je sticajem okolnosti zaigrao singl protiv najboljeg svih vremena, odlučio da više ne pokušava u pojedinačnoj konkurenciji, pa zatim u tandemu sa Džonom Pirsom osvojio zlatnu medalju u muškom dublu!

Za Ebdena su Olimpijske igre u Parizu počele debaklom protiv Novaka Đokovića (6:0, 6:1), ali to nije bilo nikakvo iznenađenje. On već godinama ne igra u singl konkurenciji čak nema ni plasman na aktuelnoj ATP listi. U žreb je upao nakon što je neko od singl tenisera otkazao učešće, pa je dobio priliku da po prvi put u karijeri igra protiv Novaka. Bio je to spektakl za njega, a očigledno ga ubedljiv poraz nije poremetio.

Kurir/Dado Đilas Novak Đoković Olimpijske igre 2024

Ebden se nakon poraza fokusirao na dubl konkurenciju i sa Pirsom je savladao sve rivale na putu do zlatne medalje. U finalu je pala američka kombinacija Radživ Ram/Ostin Krajiček, a upravo su oni na putu do srebra eliminisali Nadlaa i Alkaraza, pobedom u četvrtfinalu. U finalu su uspeli da osvoje samo set, ali ne i da pokvare plan Australiji.

Za Ebdena, koji je svojevremeno bio i prvi dubl igrač planete, ovo je jedan od najvećih uspeha u karijeri. Trenutno treći igrač sveta u dubl konkurenciji do sada je osvojio dve grend slem titule u muškom dublu i jednu grend slem titulu u miksu. Takođe, igrao je miks dubl na Olimpijskim igrama u Parizu, ali je takmičenje završio u četvrtfinalu.

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković u finalu Olimpijskih igara u Parizu