Slušaj vest

Italijanski teniser Janik Siner bio je suspendovan na nekoliko dana ove godine zbog toga što je dva puta bio pozitivan na doping testu tokom Indijan Velsa. U njegovom telu pronađena je supstanca klostebol, za šta je trener Daren Kejhil imao objašnjenje puno rupa, a čini se da zbog čitave tajnovitosti koja prati slučaj - ni ostali teniseri nisu presrećni.

Mnogi od njih burno su reagovali na društvenim mrežama, pre svih Nik Kirjos, dok svi još čekaju kakvu reakciju će imati oni vodeći igrači koji su zapravo najviše i oštećeni zbog toga što je Janiku Sineru bilo dozvoljeno da se takmiči sve vreme. I da to niko od njegovih protivnika nije ni znao... Za sada, nema reakcije ni Novaka Đokovića, koji je tek doputovao u Njujork i koga će novinari verovatno više "rešetati" nego Janika Sinera, ali ima njegovih bliskih saradnika.

Ahmad Nasar, izvršni direktor Sindikata profesionalnih tenisera (PTPA), organizacije koju je pokrenuo Novak Đoković posle sukoba sa ATP, oglasio se na Tviteru i izneo stav Sindikata:

"Dobra je stvar da teniseri dobijaju ovakve slučajeve, ali moramo da imamo jasan, konzistentan proces za SVE igrače. Bilo da su prvi, stoti ili hiljaditi. Bilo da se radi o muškarcu ili ženi. I bez obzira koji deo sveta zovu svojim domom. Odsustvo konzistentnog i jasnog sistema kreira očigledne probleme za igrače koje inače ne gledamo kroz ranking, pol ili nacionalnost. Odsustvo toga takođe sabotira kredibilitet teniskog establišmenta prema navijačima i medijima. Jasnoća i konzistentnost su postulati onoga što PTPA pokušava da donese u teniski svet, za dobrobit svih", napisao je Ahmad Nasar, inače Novakov vrlo dobar prijatelj.

janik siner  (9).jpg
ADAM VAUGHAN/EPA 

Na to se javio i Vasek Pospišil, kanadski teniser koji je sa Novakom Đokovićem i prvi krenuo u "rat" sa ATP osnivajući pomenutu PTPA, koji je dodao da je to "apsolutno tačno". Istakao je i da se njemu već dogodila slična stvar, kao i drugim teniserima, koji su znali da budu suspendovani i po dve godine jer samo nisu testirani na doping.

Podsetimo, Janik Siner se nije oglašavao na ovu temu sem što je na društvenim mrežama podelio unapred spremljeno saopštenje koje je spremila njegova PR služba. Za slučaj se saznalo tačno dan pošto je osvojio peti turnir u ovoj godini.

SEBASTIEN NOGIER/EPA, TERESA SUAREZ/EPA Janik Siner

BONUS VIDEO:

RTS1 Novak Đoković slavi sa zastavom