Slušaj vest

Novak Đoković je ponovo sjajno odigrao na najvećoj sceni, sada je u prvom kolu US Opena savladao Radua Albota. Bilo je 6:2, 6:2, 6:4 protiv iskusnog 35-godišnjeg Moldavca. Dugo je čekao Đoković da njegov meč počne, tek oko 3:45 po našem vremenu je započeo duel, a kada je savladao Albota otkucala je ponoć. 

Bunio se Novak zbog toga što je morao da igra tako kasno, ali je očigledno imao snage da u punom ritmu odigra meč i lagano pobedi. Jedan od razloga za to jeste činjenica da je odmarao posle Olimpijskih igara i da nije igrao sve do Njujorka, a jedan se krije i u njegovoj ishrani i brizi o telu. Sada je ponovo "uhvaćen" kako jede urme tokom pauza između gemova, a i sam je posle meća Džejmsu Blejku otkrio da toliko dugo traje baš zato što pazi šta jede i kako živi. 

"Nema jedna reč ili tajna koja bi to opisala, mislim da je to samo način života i prilaska stvarima. Imao sam sreće u životu da budem okružen pasioniranim znalcima, ljudima koji su želeli da podele sa mnom i rano su me naučili šta je prevencija, šta znači istezanje, zagrevanje i sve što sam radio radi dugovečnosti. Sve što si radio tokom života će ti se vratiti u karijeri. Telo je jedan deo, a mentalitet je druga stvar i moraš da nađeš ravnotežu između ta dva. I dalje uživam da se borim, da se takmičim. Ovaj sport mi je dao toliko i ja nastavljam da igram", rekao je Novak Đoković.

ZBOG URMI NAPRAVIO ŠOU

Novak Djokovic Urme .jpg
YouTube/Simnett Nutrition/Profimedia/Tennis Australia 

Pričao je dosta puta o tome koliko voli urme Novak, a napravio je šou na Rolan Garosu kada ih je pomenuo. Posle pobede nad Lorencom Musetijem žalio se na organizatore i istakao da nikako ne može da ih natera da mu donesu urme! "Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto. Dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto", rekao je tada Novak okupljenim novinarima i sve nasmejao. 

ZAŠTO BAŠ URME? 

Recept urme u čokoladi mogu ih jesti i vegani _1526387069.jpg
Shutterstock 

Urme su voće čija su lekovita svojstva nadaleko poznata. "Tri urme sadrže oko 18 odsto dnevne vrednosti vlakana, što je važno za normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta“, kaže je dr Sintija Sas, specijalista za zdravu ishranu. Sadrže kalijum koji je koristan u varenju, kod zaustavljenja dijareje, pomažu da se obnovi crevna flora i pomažu da se hrana lakše svari. Stimulišu i "lenja crveva", ali regulišu i telesnu težinu. Zbog velikog udela hranljivih materija one izazivaju osećaj sitosti, što sigurno pomaže Novaku kod dugih i iscrpljujućih mečeva.

Takođe samo nekoliko urmi su dovoljne da se unese dovoljno šećera, koji daje energiju pri ovakvim duelima. Urme nemaju holesterol, a 3.000 kalorija se sadrži u kilogramu urmi. Zato se koriste da snize holesterol i da se spreče krvne ugruške. Preporučuju se i za jačanje srca, kao i za smanjivanje visokog krvnog pritiska. Sadrže jako malo natrijuma, a mnogo kalijuma i podižu izdržljivost pošto sadrže veliki broj vitamina i minerala. Takođe imaju prirodne antiksidanse koji imajuu antiinflamatorna svojstva. 

I dok neki teniseri na ATP turu imaju problema pred ovaj US Open zato što koriste neka nedozvoljena sredstva, Novak Đoković nastavlja da dominira i to uz pomoć mnogo rada, ali i posebne dijete u kojoj baš urme imaju ključnu ulogu. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork