Slušaj vest

Aktuelni svetski broj jedan i osvajač nedavno održanog US opena Janik Siner oslobođen je svih optužbi za doping, iako je tokom ove sezone dva puta imao pozitivan test! Svetska antidoping agencija (WADA) odlučila je da ne uloži žalbu, pa je zatvoren slučaj italijanskog tenisera koji je prethodnih nekoliko nedelja bio glavna tema svetskog sporta.

Pravo na žalbu imale su WADA, ali i Italijanska antidoping agencija (NADA), ali one su odlučile da ne dovode u pitanje odluku Međunarodne teniske agencije za integritet (ITIA). Tako je završen čitav slučaj u koji je bio uključen trenutno najbolje plasirani teniser na ATP listi, a njegova doping afera koja je trajala nekoliko meseci odlazi u prošlost.

Ceo slučaj pokrenut je nakon što se u uzorcima koje je dostavio našao trag zabranjene supstance klostebol, inače sastojka kreme koju je njegov tim koristio pri masaži. Navodno je fizioterapeut imao ranu na ruci preko koje je klostebol stigao u Janikov organizam, a nakon što je slučaj dospeo u javnost Siner je otpustio krivce za skandal.

U međuvremenu je Italijan bio suspendovan tek nekoliko dana, a kazne su mu ukidane i pre nego što je čitav svet saznao o čemu se radi. Siner je normalno nastupao na turnirima, a pretpostavljalo se da je Olimpijske igre propustio jer su tamo rigoroznija pravila oko testiranja. Zvaničan razlog izostanka sa Igara u Parizu bila je bolest, ali je već u nedeljama nakon turnira koji je osvojio Novak Đoković Janik zaigrao na vrhunskom nivou.

On je u početkom septembra osvojio US open, svoj drugi grend slem u karijeri. Prethodno je ove sezone bio najbolji i na Australijan openu, a sada je ubedljivo prvi na ATP listi. Da je bilo drugačije, odnosno da je nakon žalbe Italijan suspendovan, njemu bi bili oduzeti bodovi sa najvećih turnira i zabeležio bi drastičan pad na listi.

Bonus video:

Instagram/djokernole Đoković i Siner igraju piklbol