Slušaj vest

Novak Đoković i mnogi drugi teniseri imali su žustre proteste godinama, od kada su uvedena nova pravila za Dejvis kup. Umesto klasičnih mečeva koji su se igrali u različitim zemljama, u zavisnosti od toga koja je domaćin, došlo je do ukidanja toga. Napravljen je format na kom se završnica na kojoj učestvuje osam najboljih timova igra u jednom gradu, to je bila Malaga (Španija) prethodnih godina. Neka vrsta četvrtfinala, da tako kažemo, bila je takođe kroz grupnu fazu i bila je organizovana u nekoliko gradova.

I pre nekoliko nedelja je Đoković u Beogradu pričao koliko ga motiviše da igra pred domaćim navijačima, da dugo godina nije bio u Pioniru, da mu sve to daje snagu. Izgleda da su protesti konačno uspeli, pošto je Dejvis kup doneo odluku da promeni pravila. Odnosno, da bar donekle ispravi grešku koja je napravljena.

Od naredne sezone igraće se dve runde kvalifikacija, tačnije izbacuje se druga grupna faza. U te dve runde igraće se mečevi po starom principu, kod kuće i na gostovanju. Jedna u februaru, druga u septembru. Ostaje format za top8 koji će se igrati u novembru i domaćin će biti jedna zemlja. Velika je verovatnoća da će to biti Španija opet, a domaćin se direktno kvalifikuje na završni turnir...

MN Press Novak Đoković

Jedan od velikih problema novog formata Dejvis kupa bili su navijači. Jednostavno ljudi nisu želeli da putuju u druge gradove, pa su tako dvorane bile prazne. Videlo se to primera radi na mečevima u Mančesteru gde skoro da nije bio nikoga na mečevima u toj grupi.

Novak, najbolji teniser svih vremena, najavio je da ga u završnici karijere najviše motivišu grend slemovi i igranje za reprezentaciju. To znači da bi vrlo lako mogao da igra za Srbiju i naredne godine, bar jedno od ta dva kola kvalifikacija trebalo bi da bude u našoj zemlji.

Đokovićevo upozorenje već deluje!

Novak Djoković
Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia 

Novak Đoković je preko sindikata igrača koji je osnovao (PTPA) angažovao advokate i sprema se da krene u borbu za prava tenisera. Prvobitno zbog haosa sa kalendarom i prevelikog broja turnira koji moraju da igraju. Posebno oni igrači i igračice koji nisu u samom vrhu i koji su u obavezi da igraju što više kako bi se probili.

Izgleda da je njegovo upozorenje već dalo rezultat, pošto je samo nekoliko dana posle toga ITF promenio pravila u vezi Dejvis kupa. Tako može da se zaključi i po izjavi predsednika Međunarodne teniske federacije Dejvida Hagertija.

"Napravili smo promene i u Dejvis kupu i Bili Džin king kupu. Umesto grupne faze u septembru koja traje šest dana, sada će sve to trajati dva dana i tako će se olakšati raspored za sve odmah posle US opena. Sa svim tim promenama koje će se dogoditi 2025. godine uvereni smo da će navijači da budu uzbuđeni", poručio je Hagerti.

BONUS VIDEO:

MONDO Novak Čestitao Grcima