Slušaj vest

Rafael Nadal (38) doneo je tešku odluku i rešio da završi karijeru. Saopštio je to putem emotivnog video snimka u četvrtak i od tada su se mnogi oglašavali i biranim rečima pričali o legendarnom španskom teniseru. U karijeri je osvojio 22 grend slem titule i postavio je neke rekorde koji nikada neće biti oboreni.

Bik sa Majorke ostavio je veliki trag, osvojio je 92 titule u karijeri, bio je prvi teniser sveta 209 nedelja, od čega 56 uzastopno. Bez ikakve dileme je jedan od najvećih ikada i verovatno bi imao i zvanje najboljeg svih vremena da tu nije Novak Đoković koji je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Postoji nekoliko rekorda koji gotovo izvesno nikada neće biti oboreni. Tu je sedam nestvarnih dostignuća i stvarno će biti potrebno pravo čudo da ga neko nadmaši po ovim rekordima.

  • 14 titula na Rolan Gaorsu
  • 81 uzastopna pobeda na šljaci
  • 11 titula u jednoj sezoni kao tinejdžer
  • 10 uzastopnih godina osvajanja nekog grend slema
  • 912 uzastopnih nedelja u top10
  • Osvojio je Monte Karlo, Madrid, Rim i Rolan Garos u istoj sezoni
  • Osvojio je karijerni grend slem (sve slemove i olimpijsko zlato) sa samo 24 godine

Gde su "pali" Đoković i Federer?

novak đoković, rodžer federer, rafael nadal
Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia 

Jedan od rekorda privukao je veliku pažnju, a to je 10 uzastopnih godina u kojima je Rafa osvojio barem jedan grend slem. S obzirom na to da su on, Rodžer Federer i Novak Đoković dominirali toliko dugo svetskim tenisom postavlja se pitanje gde su Srbin i Švajcarac pali, odnosno u kojim sezonama.

Nije bilo potrebno mnogo da se pronađe odgovor na to pitanje. Novak je prvi slem osvojio 2008. godine, pa je imao "pauzu" do 2011. godine i tada je krenula dominacija. Međutim, zbog povrede lakta 2017. godine nije uspeo da osvoji slem, igrao je četvrtfinale na Rolan Garosu i Vimbldonu.

Rodžer je prvi slem osvojio 2003. na Vimbldonu i od tada je svake godine osvajao barem jedan sve do 2011. godine. Tada je igrao dva polufinala (Australijan open i US open i oba puta izgubio od Novaka) i finale Rolan Garosa gde ga je dobio Rafa.

Ni Alkaraz ne može da ga stigne!

Alkaraz i Nadal
Speed Media / Alamy / Alamy / Profimedia 

Karlos Alkaraz ima 21 godinu i jedan je od igrača koji predstavlja budućnost svetskog tenisa. Zato su se navijači pitali da li možda on može da obori rekord Rafe i da osvoji karijerni grend slem ranije, odnosno da nadmaši Nadala koji je to uradio sa 24 godine.

Zašto ne može? Prosto je. Naredne Olimpijske igre su 2028. godine i tada će Alkaraz imati 25 godina, tako da je to najranije kada može da dođe do karijernog grend slema, odnosno da u svojoj trofejnoj vitrini ima titule sa sva četiri slema i sa Olimpijskih igara. Doduše, moraće pre toga da osvoji bar jedan Australijan open, pošto je to jedini slem sa kog nema pehar.

Rolan Garos = Rafa Nadal

Rafael Nadal sa peharom Rolan Garosa
Matthieu Mirville/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sigurno je da rekord sa Rolan Garosa niko nikada neće moći da obori. U to nema nikakve sumnje. Nadal je čak 14 puta podizao pehar na pariskoj šljaci. Primera radi da bi Alkaraz, koji ima dve titule, imao ikakvu šansu da ga stigne moraće da osvoji taj pehar svake godine do 2036! Deluje zaista nemoguće...

Postoji i razlog zbog kog Rafa ima statuu baš ispred stadiona "Filip Šatrije" i neće biti nikakvo čudo ako jednog dana neki od stadiona ponese i njegovo ime. Možda ne "Šatrije", ali je tu "Suzan Lenglen"...

"Čoveče, Rafa ima 14 titula na Garosu, ja imam ukupno 14 pobeda na šljaci", našalio se Aleksander Bublik kada je čuo za penziju Španca.

BONUS VIDEO: