Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) apelovalo je 11. oktobra na medije i javne ličnosti da prestanu da iznose neistine o učešću glumca Branislava Trifunovića u predstavi “Pad” reditelja Kokana Mladenovića i stvaraju time atmosferu linča prema njemu.

"Grubim falsifikovanjem činjenica vezanih za učešće glumca Branislava Trifunovića u predstavi 'Pad' u režiji Kokana Mladenovića, stvorena je atmosfera linča prema našem kolegi. Predstava 'Pad' je dostupna gledaocima, a njen sadržaj je nepromenjen od premijere, decembra 2018. godine do danas i u njoj jednostavno ne postoji ono zbog čega se optužuje Branislav Trifunović", saopštilo je UDUS.

UDUS je apelovalo da se obustavi krivotvorenje činjenica povodom ovog slučaja, jer se tako ugrožava čitav esnaf i svi članovi.

"Nisam cepao srpsku zastavu, ne u toj predstavi, ali to ne znači da ne bih da to nalaže ideja, da je to kritički stav prema nečemu što se dešava", izjavio je Trifunović, navodeći da samo postoji trenutak u predstavi kada se devojčica, čijeg oca on igra, a koji pogine, oblači u srpsku zastavu.

On je izrazio i razočaranje zbog izostanka reakcije svojih kolega: "Drugi deo priče je da sam ja šest, sedam dana ćutao i trpeo, jer sam smatrao da sam radio svoj posao i da ništa loše nisam uradio, ali to ćutanje ljudi koji su sa mnom, esnafa, koji su kao moji, nije me povredilo, ali sam se zapitao javno ko su i šta su".

Predstava "Pad", u produkciji Centra za kulturu Svilajnac, imala je beogradsku premijeru u februaru u Zvezdara teatru. Nastala je prema tekstu Branislave Ilić i Kokana Mladenovića, koji je i reditelj tog komada u kojem igraju, uz Branislava Trifunovića, i Jelena Blagojević i Nina Nešković.

Priča o cepanju zastave je otišla toliko daleko da je čak i sindikat zaposlenih policije podneo je prijavu krivičnu prijavu protiv Branislava Trifunovića.

Pozivajući se na član 173. Krivičnog zakona Srbije, policijski sindikat traži od nadležnog tužioca da protiv poznatog dramskog umetnika pokrene postupak, za koji je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri meseca.