• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FENOMENALNA IZLOŽBA: Pogodite o kojim domaćim filmovima je reč! (FOTO)

Izvor mondo.rs

U saradnji sa galerijom X Vitamin iz Beograda, u Jugoslovenskoj kinoteci je otvorena izložba slika "Kino oko" Jelene Jelače. Pogledajte njen sjajan rad!

 Najbolje scene iz domaćih filmnova Jelena Jelača izložba slika iz domaćih filmova Izvor: MONDO/Goran Sivački

Autorka izložbe bila je inspirisana remek delima domaće kinematografije, koji su bitno uticali na odrastanje i sazrevanje mnogih generacija, ali i njihovog duha.

"Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Sabirni centar", "Već viđeno", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja", "Štefica Cvek u raljama života", "Varljivo leto ’68.", "Petrijin venac", "Skupljači perja" - samo su neki od filmova koji su inspirisali Jelenu Jelaču da kadrove iz ovih kultnih ostvarenja stavi na platno/papir.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE I POGODITE FILMOVE

Među mnogobrojnim posetiocima na otvaranju izložbe bili su reditelj Goran Marković, čiji su filmovi najzastupljeniji na slikama Jelene Jelače, kao i glumice Neda Arnerić, Tanja Bošković i drugi filmski poslenici.

"Njene slike su tu da nam ukažu na mogući način promišljanja jedne epohe ili perspektivu tumačenja jednog vremena. Ako se složimo da je diskontinuitet (od istorijskog, preko estetičkog, pa do moralnog) jedna od karakteristika tog prošlog vremena, onda ova izložba upravo toj prošlosti daje retku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije zemlje koja više ne postoji, a sve da bi se ta prošlost promislila na drugačiji način i postala podsetnik na ono sto smo nekada, možda bili i na ono sto smo, ipak, mogli da postanemo. Osnovna nit koja povezuje ove slike u jednu celinu jesu komunikacija i međusobni odnosi njenih aktera, jer nam upravo ova komunikacija ukazuje da sagledamo stvari oko nas i u nama samima na jedan nov i drugačiji način, dok je izbor tu da nam, kroz poznate scene, pokaže i ono sto možda nikada ranije u njima nismo videli", napisala je Aleksandra Zdravković u katalogu izložbe.

U toku trajanja izložbe Jugoslovenska kinoteka organizovaće, kao prateći program, besplatne projekcije filmova u Maloj sali u Uzun Mirkovoj 1.

Ne propustite ovu izložbu, koja je otvorena do 13. januara 2020. godine.

SVI DOMAĆI FILMOVI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovan

Slika br 6......Aaaaala montira..... Svaka čast ženo, lepi radovi

SERIJE