• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umro je čovek čiji je dolazak na Marininu izložbu rasplakao svet (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Holandski umetnik Ulaj preminuo je u 77. godini!

 Ulaj umro Marina Abramović nekadašnji partner Ulaj umro Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti. Umetnik performansa široj javnosti bio je najpoznatiji kao dugogodišnji životni i umetnički partner Marine Abramović.

Ulaj je godinama živeo u Ljubljani, a sa Marinom je bio od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih, kada su se rastali, naravno, performansom.

Možda će vas zanimati

Obožavaoci pamte kako su disali zajedno, urlali jedno na drugo, sudarali se, balansirali luk i strelu uprtu u Marinine grudi.

Famozno su se oprostili performansom "Ljubavnici", u kojem su krenuli sa suprotnih krajeva Kineskog zida, sreli se na pola puta i zauvek rastali.

Interesantno je da je Marina na predavanju u Beogradu ispričala da je ovaj projekat trebalo da bude krunisan njihovim brakom. Ipak, dobijanje potrebnih dozvola od kineskih vlasti potrajalo je toliko, da se par u međuvremenu posvađao i odlučio da Kineskim zidom ipak "prošeta" da bi na ljubav stavio tačku, a ne krunu u vidu braka.

Zajednički projekti para bili su predmet spora nakon raskida. Ulaj je rekao da je Marini prodao svoju fizičku arhivu i određena prava, uz mogućnost da dobije 20 odsto prihoda koje ona ostvari, i da bude obavešten o prodajama ili reprodukcijama. U intervjuu za "Gardijan", Ulaj je rekao da je Marina taj ugovor prekršila, zbog čega ju je tužio sudu.

"Sve što želim je da na svaka tri meseca dobijem izveštaj o delima, i svoj procenat. I da se moje ime pomene uz moja dela. Marina ga namerno izostavlja i time želi da me obriše iz istorije umetnosti", rekao je on tada.

Njihov ponovni susret 2010, kada je Marina u okviru svoje retrospektive u njujorškom muzeju MoMA izvela "The artist is present", a Ulaj se pojavio i seo prekoputa nje, jedan je od retkih viralnih snimaka umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije.

Ulaj i Marina
Izvor: YouTube/MiticoMazz

Ulaj je dugo bio bolestan, i stoga nije mogao da prisustvuje izložbi "Čistač" u MSU, najvećem umetničkom događaju godine u Beogradu.

Ulaj je 2011. saznao da boluje od raka, i o tome je snimio i dokumentarac "Project cancer: Ulay's journal from November to November". Tri godine kasnije izlečio se, ali se ponovo razboleo pre nekoliko godina.

Osim po performansima, Ulaj je bio poznat i po fotografskim izložbama.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE