• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Momo Kapor i "Autoportret" na poštanskoj markici! (FOTO)

Izvor mondo.rs

Novo prigodno izdanje poštanske marke u serijalu "Znamenite srpske ličnosti"!

Pošta Srbije pustila je u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka "Znamenite srpske ličnosti" posvećeno istaknutom slikaru, književniku i novinaru Momčilu Momi Kaporu, a u PTT muzeju u Beogradu održana je promocija poštanske marke na kojoj se nalazi čuveni "Autoportret" Mome Kapora.

Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, rekla je obraćajući se brojnoj publici i predstavnicima medija, da je emisija "Znamenite srpske ličnosti" posvećena Momi Kaporu, veoma važna za Poštu Srbije, jer reprezentuje dela čuvenog umetnika - slikara i književnika, a izdata je u godini u kojoj se obeležava 180 godina postojanja Pošte Srbije.

Možda će vas zanimati

"Pošta je među retkim javnim preduzećima sa toliko dugom i uspešnom tradicijom, koja uvek ide nekoliko koraka ispred drugih, u susret modernijem poslovanju. Izdanjima poštanskih maraka doprinosimo društvu, prateći nacionalnu i svetsku istoriju, važne događaje i jubileje, sportske i kulturne manifestacije. Hvala gospođi Kapor na njenom zalaganju da očuva sećanje na raskošne Momine talente, kao i na već tradicionalnoj nagradi koju dodeljuje Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" za literarni i likovni doprinos na srpskoj umetničkoj sceni. Marke sa delima Mome Kapora ostaće da svedoče da je Momo Kapor i na ovaj način osvojio svet", zaključila je direktorka Petrović.

Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine "Momčilo Momo Kapor", istakla je zahvalnost Pošti Srbije na čuvanju dela i sećanja na znamenite ličnosti na ovaj način i nadu da će današnje mlade generacije, koje se oslanjaju na moderne tehnologije, ipak poslati pisma sa Mominom markom u svet.

Prigodno filatelističko izdanje za motive ima nadaleko poznate crteže Mome Kapora: na marki nominale 27 dinara - "Autoportret" (2000, pero), na vinjeti - "Portret Liki" (1982, olovka), na kovertu prvog dana (FDC) - "Beograd na šeširu" (2006, pero), na žigu - "Devojka sa ružom" (1996, pero), koji uspešno reprezentuju lirski crtački stil koji je negovao. Grafička realizacija izdanja delo je Jakše Vlahovića, akademskog grafičara RJ "Srbijamarka" Pošte Srbije, uz stručnu saradnju Ljiljane Kapor, Zadužbina "Momčilo Momo Kapor".

Momčilo Momo Kapor rođen je 1937. godine u Sarajevu, diplomirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, a književnošću počinje da se bavi početkom šezdesetih godina prošlog veka. Objavio je više od pedeset romana, kratkih priča, putopisa i umetničkih monografija, kao i veliki broj dela koja su izvođena u pozorištima, na radiju i televiziji. Sam je ilustrovao svoje knjige, a svoja slikarska dela izlagao je u galerijama i muzejima širom sveta. Bio je redovan član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE