• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski irski festival odaje počast Semjuelu Beketu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Segment predstojećeg festivala, koji će na više lokacija od 13. do 22. marta predstaviti deo autentične kulture te zemlje, biće posvećen irskom piscu Semjuelu Beketu.

 Beogradski irski festival program Izvor: YouTube/WestCorkTelevision, David Bickley

U okviru Irske filmske nedelje publika će imati priliku da vidi dokumentarni film "The man who shot Beckett", koji prati Džona Minihana, jednog od najznačajnih živih irskih fotografa, poznatog po čuvenoj seriji fotografija Semjuela Beketa.

Minihan, inače gost Festivala, fotografisao je Frensisa Bejkona, Džona Harta, princezu Dajanu, Vilijema Barouza i mnoge druge.

Možda će vas zanimati

On će odgovarati na pitanja posle filma, a takođe će održati predavanje "Beket i bdenje" 20. marta (15h) u UK Stari Grad.

"Upoznajte čoveka čije fotografije Beketa određuju naš utisak o velikom piscu. Moje fotografije Beketa nalaze se u podsvesti svih njegovih čitalaca", kaže Minihan.

Pravu poslasticu predstavlja filmski maraton "Beket na filmu", celodnevne projekcije svih filmova snimljenih po motivima svih devetnaest njegovih scenskih komada sa izuzetkom ranog i neizvođenog rada "Eluterije". Projekcije će se održavati svakodnevno od 16. do 21. marta u terminima od 15 do 21h (neprekidno prikazivanje) u UK Stari Grad (bioskop).

Publiku takođe očekuje verovatno najpoznatiji Beketov komad "Čekajući Godoa" koji će odigrati 17. marta (20h) u Ateljeu 212 pozorišna trupa "Tri groša". Ista trupa izvešće i dva kratka Beketova komada (UK Stari Grad, 20. i 21. marta) "Cascando" i "Čin bez reči II".

Biće održana i dvadesetominutna vizuelna prezentacija i predavanje poznatog irskog fotografa Najdžela Svona pod nazivom "Beket u Francuskoj" (UK Stari Grad, 17. mart, 15.30), koja detaljno otkriva njegovu metodologiju upotrebljenu tokom istraživanja o vremenu koje je proveo u Vaucluz predelima, mestu na kome se Beket krio između avgusta 1942 i januara 1945.

Malo je poznato da je Samjuel Beket posetio Beograd 7. jula 1958. godine zadržavši se najmanje šest dana.

Publika će tokom predavanja Ane Popović "Beket u Beogradu" pored ove, biti u prilici da čuje i druge zanimljive priče o povezanosti čuvenog irskog pisca i Beograda.

Bogat program predstojećeg 8. Beogradskog Irskog Festivala, osim atraktivnog segmenta posvećenog Semjuelu Beketu, činiće i koncert poznatog irskog benda Hothouse Flowers, zatim filmski program koji će predstaviti neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, uz gostovanje čuvenog reditelja Jima Sheridana.

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik James Early oslikaće mural u centru Beograda.

Glavni grad će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju 17. marta irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE