• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAUŠEVIĆ UBIO 2 ČOVEKA, TU JE BIO KRAJ! Manojlović: Odigrali smo predstavu, javili nam da je POČELO i razišli smo se!

Autor Petar Latinović

Predrag Miki Manojlović govorio je i o svom boravku u Francuskoj tokom ratnih devedesetih godina.

 Miki Manojlović o ratu u Jugoslaviji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Glumac Predrag Miki Manojlović je u intervjuu za Nedeljnik ispričao gde je saznao da je počeo rat u Jugoslaviji i opisao kako je izgledalo kada je tokom devedesetih pokušavao da Francuzima objasni šta se to dešava u njegovoj domovini.

Igrali smo “Čekajući Godoa” u BDP-u. I između prvog i drugog dela predstave počeo je rat u Jugoslaviji. Počelo je granatiranje Dubrovnika. Saznali smo tek kad se završila predstava da je rat izbio na pauzi između dva dela predstave. Ubrzo je Žarko Laušević, koji je glumio u toj predstavi, ubio dva čoveka. I bio je to kraj te predstave. Više je nikada nismo igrali. Razišli smo se i čekajući Godoa da dođe nikada se više nismo okupili.", rekao je Manojlović u intervjuu za Nedeljnik.

On potom odlazi u Francusku. Na pitanje da li je u Francuskoj objašnjavao situaciuu odavde, Manojlović kaže: "Objašnjavao sam i i ništa nisam objasnio. Sa predrasudama su prilazili i ništa im nije bilo jasno. Te novije generacije ništa nisu znale. Kada se ponavlja sto puta, postaje dosadno. Treba da budeš na strani mira, da razumeš zašto je Jugoslavija stvorena. Ili da gledaš i razumeš Bernar-Anrija Levija. Crno belo. Moraš da vidiš kontekst. Prvi svetski rat, Versaj, pa želja Slovena da budu zajedno. Interesi, pa oni koji su bili pod turskom čizmom, pa oni drugi, Slovenci koji prvi put 1919. dobijaju univerzitet na svom lepom jeziku od kada je stvorena zemljina kora. Mogu da razumem sve i potrebu da ih niko ne pokriva kao CNN. Moraš da razumeš i Srbe koji su krvarili. A onda kažu, došli tamo 1918. i okupirali Budvu. Sram vas bilo. Sve to treba objasniti. Čitav niz stvari. Pa šta stoji u arhivama u Turskoj? Šta tamo piše? Zašto stalno preko divnog slepog Filipa Višnjića učimo našu decu a ne na osnovu istorijskih zaključaka i nauke?"

Svađa pa pomirenje

Podsećanja radi, glumci Miki Manojlović i Aleksandar Berček nisu razgovarali dugi niz godina, a pomirili su se na snimanju filma "Južni vetar" u kom imaju i zajedničku scenu. Reditelj Miloš Avramović otkrio je kako je protekao susret slavnih srpskih glumaca, koji su, prema pisanjima medije nesuglasice rešili baš na ovom setu.

"Aleksandar i Miki u drugom delu 'Južnog vetra' trebalo je da snime zajedničku scenu u hotelskoj sobi. Iskreno, u tom trenutku nisam ni znao da njih dvojica ne razgovaraju... Dok je ekipa pripremala set, oni su se povukli u stranu i porazgovarali. Pretpostavljam da su tada izgladili odnose. Snimanje je proteklo u najboljem redu. Njih dvojica su veliki glumci i ponosan sam što su deo 'Južnog vetra'. Drago mi je što su se pomirili baš na snimanju mog filma", rekao je Avramović.

Miki Manojlović priznaje da je bio u svađi sa kolegom, ali nije želeo da otkrije razlog zbog kog toliko dugo nisu razgovarali.

"Aleksandar i ja smo imali briljantne saradnje u pozorištu. Onda je nastupio jedan dugogodišnji period u kojem nismo imali nikakav kontakt... Posledica toga su duboki ljudski razlozi, koje smo obojica razumeli. Aca je veliki glumac i drago mi je što smo prevazišli naše stare nesporazume, traume i povređenosti... Drago mi je što se pokazalo da smo u suštini dobri prijatelji", rekao je manojlović tada.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Yop

To je ta ekipa...

SERIJE