• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MISTERIJA SMRTI NAJVEĆE PEVAČICE: Milioner je naterao na nešto STRAVIČNO, a svi misle da ju je ONA ubila!

Autor Marina Cvetković

Dok s nestrpljenjem očekujemo biografski film "Maria", donosimo vam priču o burnom životu operske dive Marije Kalas, i smrti obavijene velom misterije.

 Misterija smrti operske pevačice Marije Kalas Izvor: MN Press

Svet će se uskoro podsetiti lika i dela Marije Kalas, dive magičnog glasa, čiji je buran život isprepleten nedozvoljenimljubavima, strašću, uspehom i tragedijama. Glavna uloga u filmu "Maria" poverena je Anđelini Džoli, čiju smo transformaciju već imali prilike da vidimo.

Marija Kalas je bila sopran grčkog porekla, deo života je provela u Americi, a ostaće upamćena kao jedan od najvećih operskih glasova svih vremena. Kalas je bila nezamenljiva za sve, osim za čoveka kog je volela svim srcem. Čini se da je njen život od samo početka bio život tužne heroine. Rođena 2. decembra u Njujorku, u porodici koja joj je izazivala samo očaj i tugu. Nedugo pre rođenja Marije, njeni roditelji su izgubili sina jedinca. Trudna majka je i dalje hodala u žalosti i molila se Bogu da ponovo dobije dečaka. Kada se rodila ona, majka je odbijala da je pogleda nekoliko dana. Nije je volela, i trudila se da što manje vremena provede sa njom. A kada je Marija otkrila neverovatne vokalne sposobnosti, prisilila ju je da po ceo dan uči u muzičkim školama, što dalje od nje. Kada su joj se roditelji razveli, Marija je poželela da pređe da živi kod oca u Njujork, ali kada je to učinila dočekalo ju je novo razočarenje - otac joj se ponovo oženio, a nova supruga njenog oca nije mogla da je smilsi.

"Uzmite sve, meni treba samo Marija!"

Prvi muž Kalasove bio je bogati italijanski industrijalac, Đovani Batista Menegini koga je trideset godina mlađa Marija očarala. Kada je prvi put čuo Kalas kako peva na sceni, shvatio je da je ona žena njegovih snova. Njegovi rođaci i prijatelji bili su protiv te ljubavi, ali bilo je jače od svega, pa je on ostavio sve u korist porodice uz čuvenu izjavu: "Uzmite sve, meni treba samo Marija!" Sanjali su o deci, ali izbor između porodice i karijere uvek je pravljen u korist Marijine karijere. Kada je par konačno odlučio da ima potomstvo, ona je već imala preko trideset godina, on - preko šezedeset. Marija je odjednom pomislila da je prekasno da razmišlja o rađanju, a Menegini nije pokušao da je ubedi u suprotno. Sled događaja okrenuće njihov život naopačke.

Izvor: MN Press

Sudbinski susret

Na balu u Veneciji, Kalas je upoznala svog sunarodnika, milijardera Aristotela Onazisa. A kada su joj kasnije lekari prepisali morski vazduh, a Grk pozvao supružnike da ostanu na njegovoj luksuznoj jahti „Kristina", poziv je sa zahvalnošću prihvaćen. Na brodu se okupilo ugledno društvo tadašnjeg vremena - Vinston Čerčil, Geri Kuper, vojvotkinja od Kenta. Pred očima svog muža, Kalas kreće u ludu aferu sa vlasnikom jahte. Cele večeri su Aristotel i Marija plesali u muzičkoj sobi, a kasnije vodili ljubav u Onazisovoj kabini.

Grčki milijarder je bio je poznat kao strastven i nezasit ljubavnik i ženskaroš. Marija je bila zalepljena njime, i gluva za glasine. Napustila je muža i preselila se u Pariz, bliže Onazisu. Prestala je da se zanima za svoju karijeru, unosni ugovori jedan za drugim su joj promicali. Pored toga, potpuno je zanemarila bolest grla, koja je počela da napreduje. Onazis se razveo od svoje žene Tine, nameravajući da se oženi Marijom. Ali, pojavila se neočekivana prepreka: katolička crkva je zabranila brak, jer Menengini nije hteo da se razvede od Marije... Morala je da čeka. 

Kada je Kalasova 1966. zatrudnela, Onazisova reakcija bila je neočekivana i oštra: zatražio je abortus! Imala je četrdeset tri godine i shvatila je: ovo je njena poslednja šansa da postane majka. Morala je da napravi izbor. Zbog bolesti je umalo ostala bez glasa, sada je morala da izgubi i bebu. I Marija je donela odluku - abortirala je. Bukvalno nekoliko dana kasnije, u njenu kuću je došao glasnik voljenog Aristotela i rekao: Grk se upravo oženio Žaklin Kenedi, udovicom ubijenog američkog predsednika. Ovo je bila poražavajuća vest. Ipak, Marija je smogla snage da mirno kaže glasniku: "Obrati pažnju na moje reči. Bogovi će biti pošteni. Postoji viša pravda na svetu".

Ubrzo nakon ovih događaja, Onazisov sin je poginuo u saobraćajnoj nesreći, i do kraja života milijarder se nikada neće oporaviti od ove tuge. Ubrzo nakon njegove smrti, njegova ćerka Kristina je umrla od predoziranja drogom.

Izvor: MN Press

Smrt i pijanistkinja

Poslednjih godina svog života, velika pevačica je vodila povučen život, njen krug ljudi činili su sobarica, šofer i muzičari sa kojima je sarađivala. Upravo njih je i spomenula u svom testamentu. Jedna od najbližih osoba u godinama pred smrt, Kalasovoj je bila pijanistkinja Vasa Devetzi. Ona joj je bila osoba kojoj je Marija verovala, brinula je o njoj i tešila je u trenucima depresije. Odgovarala je na pisma upućena Mariji i javljala se na telefon. Pratila je svakodnevnu rutinu njene prijateljice, i davala joj lekove na sat. Kako je vreme prolazilo, Kalas se sve više vezivala za nju. Nije mogla znati da Vasa, koja je sebe smatrala velikom pijanistkinjom, nepravedno uvređena sudbinom, godinama zavidi Mariji Kkalas i potajno je mrzi. I ne može da oprosti što ju je Marija spomenula u svom testamentu među ostalima?

Prema reditelju filma Franko Džefireliju, Vasa je bila ta koja je insistirala da se ne vrši obdukcija nakon Kalasove smrti.Zahtevala je hitnu kremaciju. A svoju istrajnost motivisala je činjenicom da ju je sama pevačica, očekujući skoru smrt, obavestila o tome. Tada je pijanistkinja ukrala testament, novac u gotovini i neke vredne stvari.

Marija Kalas, pronađena je mrtva u svom stanu u Parizu 16. septembra 1977. godine, kao uzrok smrti naveden je srčan udar. Imala je pedeset tri godine. Da li je Džefirelijeva pretpostavka tačna ili ne, najverovatnije nikada nećemo saznati... Vasa nije mnogo nadživela Mariju, i nije imala vremena da iskoristi testament. Njenih deset miliona podeljeno je sudskom odlukom između njene majke i njenog muža Menenginija. Na aukciji su prodate Marijine lične stvari - nakit i odeća, a među tim stvarima bilo je i krzno koje joj je Onazis poklonio nakon što je pristala na abortus...

Izvor: MN Press

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:53
Opera na vodi - Dan 2
Izvor: Promo
Izvor: Promo

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO)

Možda će vas zanimati


Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemkee moler

Jasta ce milionera. Nece molera sigurno.

SERIJE