Slušaj vest

Srpski književnik i komediograf Branislav Nušić bio je čovek britkog pera, ali i jezika. Nušić je tokom života bio i novinar, diplomata, fotograf-amater, kao i začetnik retorike u Srbiji.

Zbog svojih čuvenih dela i citata je proglašen piscem "poganog" jezika. Bio je zatvaran, izopšten i nepravedno kažnjavan zbog toga jer je voleo otadžbinu i za nju se borio. Ipak, pravu slavu stekao je za života. Čak su njegovo ime ponele škole i ulice dok je bio živ.

Radio je u srpskom konzulatu u Prištini, kao upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, bavio se novinarstvom, a pisao je pod svojim i pod pseudonimom Ben Akiba. Rođen je kao Alkibijad Nuša, dok je svoje ime i prezime promenio kada je imao 18 godina.

Tada postaje Branislav Nušić.

U braku živeo momački

Tokom svog službovanja u Bitolju upoznaje Darinku Đorđević, konzulovu ćerku, kojom se ženi 1893. godine, a ljubav joj je izjavio pesmom koju je napisao na lepezi. U braku su dobili troje dece.

Ipak, Nušić je i u braku živeo momački. Navodno joj je prilikom prosidbe postavio uslov - da će je oženiti, ali da mu dozvoli da zadrži makar jedan porok. Birala je između kocke, pića i žena. Darinka je smatrala da će od drugih žena najmanje "zaraditi štete", te je pristala na takav život.

Sreća ih nije pratila. Strahinja Ban, jedini sin Branislava Nušića poginuo je kao srpski vojnik u Prvom svetskom ratu, a Nušiću je trebalo 10 godina da posle toga ponovo počne da piše i stvara. Tada nastaju njegova najbolja dela poput Gospođe Ministarke, Mister dolar, Ožalošćena porodica, Dr, Pokojnik i drugi.

Šuškalo se da je bio tajno zaljubljen u glumicu Žanku Stokić, kojoj je i prilikom pisanja namenio ulogu u "Gospođi Ministarki". Ljubav javno nikada nije priznao, dok su njegova romantična dela navodno govorila drugačije.

"Sumnjivo lice" zamalo nestalo bez traga

Kada je došlo vreme da napusti Prištinu, pažljivo je birao rukopise koje će preneti preko Albanije. Branislav Nušić spakovao je "Sumnjivo lice", ali čuveno delo je ipak prošlo čitavu peripetiju.

Kako je išao pešice do Prizrena, morao je da smanji prtljag, te je ipak odlučio da neke rukopise ostavi u kući Albanca kod kojeg je boravio u Prištini. Među takvima je ipak bilo i "Sumnjivo lice". U strahu od vlasti 35 godina nije smeo da ovaj komad postavi na scenu.

Tek krajem 1918. godine, nakon proboja Solunskog fronta, Nušić je došao u Skoplje i saznao da su Bugari pretresali srpske kuće, zapalili njegove rukopise, ali da su oni iz Prištine ipak spaseni.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Nušić štap

PROČITAJTE JOŠ: "VELIKI GLUMAC I VEČITI DEČAK" Kruševac odao počast Marku Živiću - Ovde je napravio prve korake

Branislav Nušić prvi put unosi toponim Ivanjica u književnost i time ovu varoš popularizuje u široj srpskoj javnosti.

U njegovu čast se u Ivanjici već 15 godina održava događaj posvećen njemu, a ove će se glavnim korzom održavati brojne kulturne manifestacije u periodu od 23. do 25. avgusta.

BONUS VIDEO:

TikTok/lepa__brenaa Lepa Brena - Mile voli disko

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO)