• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ranjeni orao" premijerno u Ateljeu 212

Na velikoj sceni Ateljea 212 u petak će biti premijerno izvedena predstava "Ranjeni orao" u režiji Alise Stojanović, najavio je upravnik tog teatra Svetozar Cvetković.

"U susret 50. rodjendanu našeg pozorišta želimo da publici ponudimo nova vidjenja nekih od komada koji su proslavili ovu scenu", rekao je on, podsetivši na virtuozno delo Borislava Mihajlovića Mihiza iz 1972. godine.

Na inicijativu upravnice Mire Trailović, Mihiz je napisao dramatizaciju romana Mirjane Jakovljević, poznatije kao Mir-Jam. Predstava u režiji Soje Jovanović igrana je više od 150 puta (do 1979.), a u sjajnoj glumačkoj podeli bili su Ružica Sokić, Seka Sablić, Petar Božović, Mira Banjac, Čedomir Petrović, Bora Todorović...

U novoj predstavi igraju Dušanka Stojanović, Jelena Djokić, Nenad Jezdić, Svetislav Goncić, Branka Šelić Ilić, Nenad Ćirić i drugi.

Rediteljka Stojanović izjavila je da nova postavka prati Mihizovu dramatizaciju i njegovo duhovito uputstvo kako i zašto raditi ovaj komad, sa podnaslovom "Smeju li devojke dopustiti probu pre braka", ali da je radnja premeštena u današnje vreme.

"Smatram da su se ljudi presvukli, tehnološki promenili, ali je odnos prema ženama ostao isti. Priča nije anahrona, tema je i sada, kao i u vreme Mihiza i ranije Mir Jam - ideja o ženskoj slobodi i pravu na izbor", rekla je ona.

Dušanka Stojanović, koja igra Mir Jam, istakla je da je ova spisateljica sentimentalnih romana iz 20-ih godina 20. veka bila i angažovani pobornik ženske nezavisnosti, mada više kao idealistkinja a ne kao feministkinja.

Dramaturg nove predstave je Jelena Mijović. Scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Ivan Brkljačić, autor video i kompjuterske animacije Svetislav Goncić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE