• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjena knjiga "Život drugih"

Veće za štampu Zemaljskog suda u Berlinu je, prema informacijama "Špigla-onlajn", izdalo privremenu zabranu daljeg distribuiranja knjige "Život drugih" (Das leben der anderen), napisane na osnovu istoimenog filma koji govori o DDR i pokušaju ondašnjeg sistema da se špijuniranjem i denunciranjem održi na vlasti.

Knjiga, koju je napisao režiser filma Florijan Henkel fon Donersmark, privremeno je zabranjena po zahtevu advokata Dženi Grelman, bivše žene glavnog glumca u filmu Ulriha Miea.

Mie je Grelmanovu u jednom intervjuu objavljenom u knjizi optužio da je radila za ozloglašeni Štazi - Ministarstvo državne bezbednosti nekadašnjeg DDR.

On tvrdi da je njegova bivša žena, isto tako glumica, sve vreme radila za Štazi i da on o tome nije ništa znao.

"Ona nije radila preko mene. Njoj je glavno bilo da daje informacije o svojim kolegama iz ansambla", rekao je Mie o svojoj bivšoj ženi, koja godinama osporava da je bila agent Štazija.

Grelmanova je ovlastila berlinskog advokata Hardija Langera, koji radi u jednoj advokatskoj kancelariji zajedno sa predsednikom parlamentarne frakcije Partija levice - naslednice nekadašnjih istočnonemačkih komunista Gregorom Gizijem, da zaustavi širenje sporne knjige, koju je izdala izdavačka kuća Zurkamp.

Film "Život drugih", koji je u Nemačkoj veoma popularan, govori o životu umetnika u istočnom Berlinu 1984. godine, kada je kraj režima već na vidiku i o pokušajima tadašnje istočnonemačke komunističke vlasti da se održi sistemom špijuniranja, denunciranja i nemilosrdnom kontrolom i nadgledanjem.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE