• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rodjendanski koncert ansambla "Renesans"

Rodjendanski koncert ansambla za ranu muziku "Renesans", koji ove godine obeležava 37 godina postojanja, biće održan u subotu, 15. aprila, u Kolarčevoj zadužbini u 20 sati.

Vesna Kabiljo, urednik Jugokoncerta, koji je organizator rodjendanskog muzičkog slavlja "Renesansa", kazala je da se naš najstariji ansambl za ranu muziku, zahvaljujući visokom muzičkom kvalitetu, neprestanom istraživanju i realizovanju novih projekata, više od tri decenije zadržao u samom vrhu svetske muzičke scene.

"Ono što se dešavalo 1969. godine kada su osnovani, bio je pionirski rad u našoj sredini, prvi pokušaji da se na autentičnim instrumentima izvodi muzika, od najstarijih zapisa do baroka", kazala je Kabiljo.

Ona je istakla da su tada u svetu oformljeni mnogobrojni slični ansambli, ali da su se odavno i "raspali", za razliku od "Renesansa" koji je opstao i ispeo da odneguje podmladak na jedinom odseku za ranu muziku u regionu, u Muzičkoj školi "Josip Slavenski".

Prema rečima flautiste Ljubomira Dimitrijevića, jednog od osnivača "Renesansa", osobenosti ovogodišnjeg koncerta će biti u tome što će nastupiti 25 izvodjača, sedam članova starog ansambla i "podmladak", učenički ansambl "Jokulatores Slavenses".

"U prvom delu koncerta izvešćemo kompozicije Klaudija Monteverdija koji je naznačio veliku epohu baroka, a potom ćemo uz pomoć naših mladih kolega premijerno izvesti karnevalsku muziku renesansne Venecije", kazao je on.

Ansambl "Renesans" nastupiće u stalnom sastavu: Vojka Djordjević, sopran, Žorž Grujić, blok flauta, kornamuza, dulcijan, Zoran Kostadinović, renesansna violina, Miomir Ristić, fidel, viola da gamba, kornamuza, Darko Karajić, renesansna lauta, Dragan Mladjenović, tenor, krumhorn i Veljko Nikolić, udaraljke.

"U drugom delu rodjendanskog koncerta biće izvedena muzika Antonija Vivaldija, koja je kod nas često izvodjena, ali ne na autentičnim, baroknim instrumentima, kako se nekada izvodila", istakao je Dimitrijević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE