• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam odsto Srba nije pročitalo knjigu!

Oko osam odsto gradjana Srbije nikada nije pročitalo knjigu, a 36 odsto je prestalo da čita još tokom školovanja, pokazalo je prvo sveobuhvatno istraživanje tržišta knjiga u Srbiji, u ponedeljak predstavljeno novinarima u Beoogradu.

Oko osam odsto gradjana Srbije nikada nije pročitalo knjigu, a 36 odsto je prestalo da čita još tokom školovanja, pokazalo je prvo sveobuhvatno istraživanje tržišta knjiga u Srbiji, u ponedeljak predstavljeno novinarima u Beoogradu.

Istraživanje o kupovini i čitanju knjiga, knjižarama, izdavačima i bibliotekama sprovedeno je, po narudžbini Narodne biblioteke Srbije, u sepetembru i oktobru ove godine. Najmladji ispitanik imao je 14 godina, a najstariji 55.

Knjige se najviše kupuju i čitaju u Beogradu, gde ima najviše knjižara, i gde je 77,9 odsto najvećih izdavača, a najmanje se kupuje i čita u istočnoj i južnoj Srbiji, rekli su predstavnici marketinških agencija "Most", "Sinovejt" i "Akvagrup".

Kvantitativno istraživanje tržišta kupaca i čitalaca knjiga u Srbiji bez Kosova, koje je obuhvatilo 1.000 ljudi, ukazuje da je nešto manje od polovine gradjana Srbije kupilo knjigu u poslednjih godinu dana - takav odgovor je dalo 45 odsto ispitanih.

Ispitanici-kupci u proseku kupe 8,6 odsto knjiga godišnje. Od onih koji su pročitali bar jednu u poslednjih godinu dana, 33 odsto su članovi biblioteke, 66 odsto pozajmljuje knjige od drugih ljudi, a osam odsto ih čita preko Interneta.

Medju onima koji knjige kupuju, 47 to čini u knjižari, dok po 15 odsto to čini na sajmu knjiga i na kioscima. Na istoku i jugu Srbije, kupovina po kioscima preovlađuje.

Beletristrika se najviše kupuje u Beogradu, i više je nabavljaju žene nego muškarci, koji se radije opredeljuju za stručne knjige.

Medju ispitanicima-kupcima, 19 odsto nabavlja knjige na stranim jezicima, a medju njima čak 84 odsto na engleskom.
Cena knjige se ne nalazi medju prva tri kriterijuma za izbor knjige, premda je bitan faktor - mogućnost popusta, pokazalo je kvalitativno istraživanje po fokus-grupama, sprovedeno medju Beogradjanima koji su naveli da čitaju knjige i da im je čitanje bitno u životu.

Većina učesnika fokus-grupa ne veruje tvrdnjama da je neka knjiga bestseler ili dobitnik bilo kakve nagrade, kao ni "blurbovima" - stavovima kritičara i isečcima iz novina koji se štampaju na koricama. Najmladji ispitanici su najnepoverljiviji.

Kvalitet prevoda je po mišljenju svih ispitanika - nezavisno od pola i uzrasta - veoma važan i značajno utiče na ugodjaj pri čitanju, ali većina nije spremna da zaobidje knjigu koja ih zanima samo zato što je prevod loš.

Autor je najvažniji starijoj populaciji, a edicija i izdavač su gotovo potpuno nebitni i većina učesnika na to ne obraća pažnju.

Knjige poezije veoma su nepopularne, a omladina smatra da je vreme enciklopedija prošlo, s obzirom na mogućnosti koje pruža Internet.

Telefonska anketa sprovedena u 117 knjižara u Srbiji pokazala je da samo 21 odsto knjižara veruje top listama u medijima, ali i da se u njima nalazi tek 20 odsto naslova iz tekuće produkcije, i da samo 35 odsto knjižara prodaje isključivo knjige.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE