• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Staša Koprivica

Rediteljka i scenaristikinja za MONDO preporučuje knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

Staša Koprivica, ćerka dramskog pisca, scenariste i profesora Stevana Koprivice napisala je scenario za drugu sezonu popularne serije "Pevaj brate", igrala u filmu "Šejatnov ratnik" i peva u beogradskom bendu Fandango.

Multitalentovana umetnica preporučila je klincima koje tri knjige obavezno treba da pročitaju do 18. godine.

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

Pošto imam sreće da radim posao u kome samoj sebi određujem radno vreme, vremena za čitanje uvek ima. Ono što mi često fali jeste neophodna koncentracija i odmoran mozak, pa mi se redovno dešava da zaspim već posle nekoliko pročitanih strana. Upravo sam pročitala "Sapijens" profesora Juvala Hararija, neverovatno uzbudljivu istoriju ljudske vrste, sagledanu ne samo kroz istorijske, arheološke i statističke podatke, već i iz ugla psihologije, sociologije i filozofije. Harari činjenice povezuje na jedan nov i zanimljiv način, tako da se nakon čitanja njegove knjige dobro poznata istorija čini sasvim drugačija i mnogo uzbudljivija.

Koja vam je omiljena knjiga?

Uprkos ovom izletu u naučno-popularnu literaturu, moj omiljeni žanr je ipak naučna fantastika. Ne umem da objasnim zašto, ali mnogo volim robote i svemir.

Koje tri knjige biste svakome preporučili za čitanje do 18. rođendana, i zašto baš te?

1. "Lovac u raži" Dž.D. Selindžera

Čini mi se da niko nije tako dobro, tako duhovito i tako dirljivo opisao bol prolaska kroz pubertet kao Selindžer u ovom romanu. Holden Kolfild je ovaploćena tinejdžerska patnja, ali njegov šarm, duhovitost i samosvest čine da ta patnja ne bude otužna, već da se svaki čitalac istovremeno identifikuje sa njim i zaljubi u njega.

2. "Mali bogovi" Terija Pračeta

U suštini, mislim da bi svako morao da pročita celokupan opus ovog pisca pre osamnaeste, ali ako bih baš morala da izaberem jedan roman koji se dešava u ludački satiričnom Disksvetu, bili bi to "Mali bogovi". Ovde se Pračet obračunava sa pitanjima vere, organizovane religije, fanatizma i autosugestije na toliko urnebesan način, da ni najtvrđi zelot ne bi ostao imun na njene draži.

3. "TO" Stivena Kinga

Iako mnogi ovu priču pamte po treš filmu iz devdesetih, uveravam vas da zli klovn nije jedino, a ni najbitnije što se dešava u njoj. Ova saga o sedam neobično običnih klinaca koji tokom odrastanja moraju da se suoče sa velikim natprirodnim zlom i svojim najdubljim strahovima od nekih prirodnih zala je nešto što je podjednako uzbudljivo štivo i kad imaš 11, i kad imaš 18 godina, a i mnogo kasnije. Svaki put kad je ponovo pročitam, pojavi se još jedan zanimljiv sloj koji je King utkao u svoj roman.

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

artist

Feministička i antiteistička škrabala dobila svojih 5.min. Multitalentovana umetnica?! Ne sumnjam da je talentovana, ali to nije umetnost sigurno.

Pevaj sestro

Možda i previše dobar izbor za tatinu ćerkicu koja piše scenario za "Pevaj brate". Imala je iz čega da uči, ali eto nije. Ona i Minja Bogavac su tandem snova u popularnom škrabanju po sistemu "daj pare, pisaću šta hoćeš, i beskonačno psovanje i patetiku, samo nek se priča da sam kul"

Zoki

@Pevaj sestro Jao, izvini Šekspire, nismo te prepoznali. Fascinantno je što se čak iz tako kratkog komentara (odnosno, tog neduhovitog pokušaja pljuvanja) vidi nedostatak tvog talenta za pisanje. Svaka čast. p.s. Nedostatak života sakrij mržnjom i ljubomorom.

SERIJE