• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIN-ova nagrada za Ivanu Dimić

Izvor MONDO/Agencije

Objavljeno ime dobitnika prestižne nagrade za roman godine.

 NIN-ova nagrada Ivana Dimić Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Spisateljica Ivana Dimic osvojila je nagradu za roman godine koji dodeljuje nedeljnik "NIN", za svoje delo "Arzamas" u izdanju "Lagune".

Ivana Dimic (Beograd, 1957), diplomirani je dramaturg, autor brojnih kratkih prica, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomocnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Clan je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umetnika. Objavljene knjige prica: Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009). Nagrade: Nagrada Tiba festivala za najbolji dramski tekst za Zmajovine pangaloze (2010), Zlatni beocug za trajni doprinos kulturi (2011), godišnja nagrada za predstave Henri Šesti i Ženski orkestar (2012).

"Ovo je prica u kojoj se preplicu realno i magicno, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor izmedu jave i sna, u neko carobno mesto. Autorka pored snova govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini... Pored svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i cerke koje se i svadaju i bezgranicno vole. Tako se smenjuju dve razlicite literarne forme - prica i drama.
Arzamas je vrhunsko delo umetnicke proze, veoma neobicno i nesvakidašnje", navodi se u opisu romana.

Pogledajte promociju knjige!

Ivana Dimić promocija
Izvor: YouTube

U finalu za NIN-ovu nagradu našla su se još tri pisca - Vladan Matijevic sa romanom "Susret pod neobicnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabaševic sa naslovom "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac sa romanom "Hronika sumnje" (Geopoetika).

Žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, u sastavu Tamara Krstic, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunovic, Mihajlo Pantic i Božo Koprivica (predsednik), prethodno je od 170 knjiga u uži izbor uvrstio 11 izdanja.

U konkurenciji su, pored cetvoro finalista, bio i raniji dobitnik Svetislav Basara, zatim debitant Luka Tripkovic, Mirjana Ðurdevic, Žarko Radakovic, Muharem Bazdulj, Darko Tuševljakovic i Svetlana Slapšak.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jalapeno

Kis, Krleza, Selenic, Copic, Cosic, Tisma, Velikic, Crnjanski, Vib, Velmar-Jankovic, Selimovic....... Ovo su neki od dobitnika Ninove nagrade. Ako neko izjavi da principijelno ne cita dobitnike ove nagrade, pa sta onda cita?

Vučibaba i 40... botova

A ja mislio dr Nesa iz Bg dobitnik za svoj doktorat,ili bar premijer za ekspoze

GAGI

Ovu nagrade nema sanse da dobije bilo koji evroskeptican pisac.Dakle,preduslov svih preduslova jeste da morate biti drugosrbijanac i evrofanatik,pa tek onda sve ostalo.Sto vise blasfemije,homoseksualizma,i ostalih "evropskih" vrednosti priblizice vas toj nagradi.Najbolje bi bilo da dodate i malo autosovinizma upakovanog u kosmopolitizam i nagrada nece izostati.Uopste nema potrebe da pridajete znacaj samoj umetnosti vec samo globalnoj neoliberalnoj politici.Nikada ne bih uzeo da citam neko delo koje je dobilo Ninovu nagradu.Potpuno je bespredmetno.

SERIJE