Dijabetes može da se drži pod kontrolom, sa ovom bolešću se živi, ali… najbolje je da uradite sve što možete na prevenciji. Evo nekoliko korisnih saveta kako da ostanete zdravi i smanjite rizik od dijabetesa.
Od dijabetesa u Srbiji boluje oko 710.000 ljudi, a dijabetes tipa 2 sve cešce se dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuce epidemije gojaznosti.
Kad se bolest drži pod kontrolom, sa dijabetesom se živi relativno normalno, ali ukoliko se ne leci, može da dovede do slabljenja funkcije bubrega, problema sa vidom, bolesti srca i drugih ozbiljnih poremecaja.
Pre nego što se razvije dijabetes, pacijenti su u preddijabetesnom stanju. Tada je nivo šecera u krvi povišen, ali ne i dovoljno visok da bi se postavila dijagnoza dijabetesa. Ali, statistika kaže da ce se kod 70 odsto ljudi preddijabetesno stanje razviti u punu formu bolesti.
Zbog toga je važno da znate da je prevencija najbolji nacin da se zaštitite. Na odredene faktore, kao što su oni genetski i "starosni" ne možete uticati, ali postoji mnogo više faktora rizika koje možete da izbegnete ako malo povedete racuna o stilu života.
Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:
Šecer i rafinisani ugljeni hidrati
Šecer i preradeni ugljeni hidrati su visoko na listi namirnica koje povecavaju rizik od dijabetesa. Naše telo brzo ih vari, a sicušni molekuli šecera ekspresno stižu u krv. Porast nivoa šecera u krvi stimuliše pankreas da luci insulin u ogromnim kolicinama, hormon koji šecer "seli" u celije našeg tela.
Kod osoba sa preddijabetesnim stanjem, celije postaju rezistentne na isulin, tako da nivo šecera u krvi ostaje visok. Da bi to kompenzovao, pankreas luci još više insulina u "ocajnickom pokušaju" da nivo šecera u krvi vrati u zdrave granice.
Ako se ovo cesto dešava, povišen nivo šecera i insulina postaju "redovna stvar" i situacija se progresivno pogoršava, tako da dijabetes tipa 2 postaje samo pitanje trenutka.
Vežbanje
Redovna fizicka aktivnost pomaže u održavanju opšteg zdravlja, i nije nikakvo iznenadenje što je odlicna prevencija i kad je rec o dijabetesu tipa 2.
Vežbanje, aerobni i kardio treninzi povecavaju osetljivost celija na insulin, tako da organizam ne mora toliko da se napreže da stvari funkcionišu kako treba.
Studije su dokazale da rizik od dijabetesa znacajno opada kad se vežbanjem poveca osetljivost na insulin.
Voda
Voda je najbolje pice. Stvarno. Sokovi su puni šecera, ako su gazirani, još su gori, a u bilo kojoj varijanti povecavaju rizik od dijabetesa.
Naucne studije dokazale su da osobe koje redovno u toku dana popiju više od dve caše soka ili gaziranog napitka imaju za 20 odsto viši rizik od razvoja dijabetesa.
Višak kilograma
Nece svako ko ima neki kilogram viška dobiti šecer. Ali, gojaznost znacajno povecava rizik od razvoja preddijabetesnog stanja i dijavetesa, narocito ako se višak gomila oko struka.
Prestanite da pušite
Pušenje je opasno po zdravlje, može da izazove razlicite komplikacije, izmedu ostalog i dijabetes. Prosecan pušac ima za 44 odsto više šansi da dobije dijabetes od osoba koje nikad nisu pušile.
Preradena hrana
Preradene namirnice (da pojednostavimo stvari, recimo polugotova i gotova jela, keks, cokolade, bombone, grickalice, manje-više stvari koje dolaze u kesicama ili pakovanjima) generalno su krajnje nezdrave.
Obicno sadrže suviše rafinisanih ulja, šecera, soli, zasicenih masti… a nekvalitetna ishrana jedan je od vodecih faltora rizika kad je dijabetes u pitanju.
Caj i kafa
Studije su pokazale da redovno konzumiranje kafe (obicne, crne, nezasladene i bez dodataka u vidu mleka, šlaga i slicnog) umanjuje rizik od dijabetesa. Isto važi i za caj, pošto oba ova napitka sadrže antioksidante polifenole koji štite od ove bolesti.
Vodite racuna o sebi na vreme. Pazite šta jedete, pazite koliko jedete i budite fizicki aktivni. Sa dijabetesom može da se živi, ali najbolje je, naravno, da se potrudite da ga izbegnete, piše "Miror".