
Sastojci:
- 12 malih ljutih papričica (crvene, zelene, žute)
- jedna i po krigla belog vinskog sirćeta
Priprema:
Stavite papričice u čistu, suvu teglu. Sirće kuvajte do ključanja. Papričice prelijte sirćetom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i držite je tako dve nedelje, povremeno je možete protresti. Probajte da li je sirće dovoljno primilo ukus paprika, procedite ga, možete dodati malo suvih papričica i ostaviti još nedelju dana. Jede se uz meso, najbolje uz roštilj, savetuje "Mens helt".
Habanero senf
Sastojci:
- 3 habanero papričica (male, ljute, okruglaste paprike)
- 2 paradajza
- 5 kašika senfa
- 80 ml soka od ananasa
- 2 kašike braon šećera
- 2 kašike meda
- 1 kašika mlevenog korijandera
- so po ukusu
Priprema:
Dok sečete papriku na pola i čistite od semena, obavezno stavite lateks rukavice, zbog njihove ljutine. Zatim stavite u blender sa ostalim sastojcima i promešajte dok se smesa ne ujednači. Sipajte pire u šerpu i ostavite da provri. Sipajte u tegle. Može da stoji oko dva meseca, a odlično se slaže uz svinjski šnicle ili piletinu na žar. Imajte na umu da je ovaj sos, zbog šećera i meda, kaloričan i nemojte preterivati sa količinama, bez obzira na to što ubrzava varenje.
Čili paradajz
Sastojci:
- 2 konzerve čilija
- 1 konzerva seckanog paradajz
- 40 g seckanog crnog luka
- 3 kašike paradajz sosa
- 2 kašike meda
- 2 čena seckanog belog luka
- 1 kašičica rendane kore narandže
- 60 ml soka od pomorandže
- ½ kašičice soli
Priprema:
Staviti sve sastojke u blender, mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Staviti u šerpu i kuvajte do ključanja, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Sipajte sos u tegle, ohladite ih držati u frižideru. Rok upotrebe je mesec dana, odlično se slaže uz pljeksavice, piletinu ili tunjevinu.