Verovali ili ne, postoji sos koji ubrzava metabolizam i pomaže kada ste na dijeti.
Sastojci: - 12 malih ljutih papričica (crvene, zelene, žute) - jedna i po krigla belog vinskog sirćeta Priprema: Habanero senf Sastojci: - 3 habanero papričica (male, ljute, okruglaste paprike) - 2 paradajza - 5 kašika senfa - 80 ml soka od ananasa - 2 kašike braon šećera - 2 kašike meda - 1 kašika mlevenog korijandera - so po ukusu Priprema: Čili paradajz Sastojci: - 2 konzerve čilija - 1 konzerva seckanog paradajz - 40 g seckanog crnog luka - 3 kašike paradajz sosa - 2 kašike meda - 2 čena seckanog belog luka - 1 kašičica rendane kore narandže - 60 ml soka od pomorandže - ½ kašičice soli Priprema:
Stavite papričice u čistu, suvu teglu. Sirće kuvajte do ključanja. Papričice prelijte sirćetom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i držite je tako dve nedelje, povremeno je možete protresti. Probajte da li je sirće dovoljno primilo ukus paprika, procedite ga, možete dodati malo suvih papričica i ostaviti još nedelju dana. Jede se uz meso, najbolje uz roštilj, savetuje "Mens helt".
Dok sečete papriku na pola i čistite od semena, obavezno stavite lateks rukavice, zbog njihove ljutine. Zatim stavite u blender sa ostalim sastojcima i promešajte dok se smesa ne ujednači. Sipajte pire u šerpu i ostavite da provri. Sipajte u tegle. Može da stoji oko dva meseca, a odlično se slaže uz svinjski šnicle ili piletinu na žar. Imajte na umu da je ovaj sos, zbog šećera i meda, kaloričan i nemojte preterivati sa količinama, bez obzira na to što ubrzava varenje.
Staviti sve sastojke u blender, mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Staviti u šerpu i kuvajte do ključanja, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Sipajte sos u tegle, ohladite ih držati u frižideru. Rok upotrebe je mesec dana, odlično se slaže uz pljeksavice, piletinu ili tunjevinu.