Škarpina u rerni na krompiru
U zavisnosti od toga za koliko osoba pripremate ovo jelo, toliko ribe vam treba, kao i ostalih sastojaka: krompira dva, tri po osobi, a jedan veći crni luk je dovoljan za dva tanjira.
"Perušna nikad dosta", rekli su nam u restoranu "Šaran", gde se od 2. do 23. februara, održavaju Dani hvarske kuhinje.
Isecite ribu duž kičme i dobro je posolite. Krompir isecite na kriške, posolite i pobiberite. U pleh naslažite ribu preko krompira, zatim kolutove luka, nalijte belim vinom i maslinovim uljem. Pecite na 190 stepeni Celzijusovih oko 35 minuta.
Kada bude gotovo, pospite iseckanim peršunovim listom i služite toplo.
Riba list i hobotnica na žaru
Znate već - koliko ljudi za stolom, toliko ribe i hobotnice.
Očistite ih, operite i osušite papirnim ubrusom. Pecite na srednjoj vatri, bez mnogo okretanja. Ukoliko imate mrežastu štipaljku za pečenje ribe na žaru, koja pomaže da se riba ne zalepi za roštilj ili tiganj, i lakše okreće, obavezno je koristite.
Pre pečenja, ribu i hobotnicu posolite i premažite maslinovim uljem u koje ste dodali naseckan ruzmarin i malo belog luka. Pecite svega nekoliko minuta, ne duže od 10, sa svake strane.
Ukoliko je hobotnica sveža, možete je uviti u foliju i držati malo na roštilju dok pečete ribu, kako bi omekšala.
Služite uz bareni krompir i blitvu, seckan peršunov list, kriške limun i vino, naravno.
Prijatno!
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Mondo ukrštenica za 23. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!