Škarpina u rerni na krompiru

U zavisnosti od toga za koliko osoba pripremate ovo jelo, toliko ribe vam treba, kao i ostalih sastojaka: krompira dva, tri po osobi, a jedan veći crni luk je dovoljan za dva tanjira.

"Perušna nikad dosta", rekli su nam u restoranu "Šaran", gde se od 2. do 23. februara, održavaju Dani hvarske kuhinje.

Isecite ribu duž kičme i dobro je posolite. Krompir isecite na kriške, posolite i pobiberite. U pleh naslažite ribu preko krompira, zatim kolutove luka, nalijte belim vinom i maslinovim uljem. Pecite na 190 stepeni Celzijusovih oko 35 minuta.

Kada bude gotovo, pospite iseckanim peršunovim listom i služite toplo.

Riba list i hobotnica na žaru

Znate već - koliko ljudi za stolom, toliko ribe i hobotnice.

Očistite ih, operite i osušite papirnim ubrusom. Pecite na srednjoj vatri, bez mnogo okretanja. Ukoliko imate mrežastu štipaljku za pečenje ribe na žaru, koja pomaže da se riba ne zalepi za roštilj ili tiganj, i lakše okreće, obavezno je koristite.

Pre pečenja, ribu i hobotnicu posolite i premažite maslinovim uljem u koje ste dodali naseckan ruzmarin i malo belog luka. Pecite svega nekoliko minuta, ne duže od 10, sa svake strane.

Ukoliko je hobotnica sveža, možete je uviti u foliju i držati malo na roštilju dok pečete ribu, kako bi omekšala.

Služite uz bareni krompir i blitvu, seckan peršunov list, kriške limun i vino, naravno.

Prijatno!