• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. godine preporučuje Viktor Lazić

Autor Aleksandra Petrovski

Književnik, advokat i jedan je od najvećih srpskih putnika za MONDO daje preporuku tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

 Viktor Lazić - preporuka knjiga za čitanje do 18. godine

Viktor Lazic (30), književnik i advokat, jedan je od najvecih srpskih putnika. Završava doktorat iz kineskog prava, a takode je poliglota, naucni i strucni prevodilac za engleski jezik sa licencom turistickog vodica, filatelista i numizmaticar. Proveo je ukupno devet godina na putovanjima po svetu i sistematski obilazio osamdeset zemalja na cetiri kontinenata, otkrivajuci predele i ljude, pišuci reportaže, sakupljajuci vredne i retke knjige i predmete. Do sada je objavio knjige "Gete – izmedu poezije i istine", "Tumaranje zemljom osmeha", "Velika avantura", "U srcu Sumatre".
Nama se javio iz Kaira, gde intenzivno priprema novu knjigu, o Africi.

 Kaže da najviše cita poeziju i da teško može da izdvoji omiljeno delo.

"To je dubinsko ogledalo ljudske duše i postojanja. “Mirnu kao mramor, hladnu kao stena”, kako kaže Ducic, “odvec lepu da se svida svakom, odvec gordu da bi živela za druge”. U stihove Jakšica, Šantica, Jesenjina, Prevera, Elijara, Bodlera, Ujevica, Getea, Rilkea... zaljubio sam se još kao dete odraslo medu knjigama, i, posebno, kao tinejdžer. U mnogim teškim trenucima poezija mi je bila spas, nacin da se na svet i na sebe gleda iz dubine. Pored poezije izuzetno volim i cenim dokumentaristiku i istorijsku literaturu.

Teško je reci ljubitelju poezije da izdvoji omiljenu knjigu, to bi svakako bila neka antologija, i to verovatno jos nenapisana, vec ona koju covek sam stvara tokom celog života birajuci stihove najbliže svojoj duši. U toj gigantskoj antologiji života našlo bi se mnoštvo celih knjiga kao npr. "Oblak u pantalonama" Majakovskog, "Lament nad Beogradom" Crnjanskog, Slavka Vukosavljevica, veci deo Tagorinog Gradinara", rekao je za MONDO Viktor Lazic i dodao da na svoju žalost nema mnogo vremena za citanje:

"Uglavnom “kradem” sat vremena pred spavanje, ili tokom pauza od posla. Retko kad kontinuirano stižem da citam, vec gledam da stalno, u malo slobodnog vremena, citam što više. Takode uvek citam više knjiga istovremeno, tako sam navikao. Tokom napornih putovanja svakodnevno citam u avionima, autobusima, vozovima... Uglavom putnicku literaturu, istoriju i sl. Citanje je za mene jedna od najlepših i najvažnijih stvari u životu; nije mi svejedno na kom mestu citam, nije mi svejedno ni koje izdanje odredene knjige držim u rukama. Tako su mi neki od najlepših trenutaka u životu bili citanje Crnjanskog na Sumatri, u krateru vulkana, citanje njegovog Lamenta, užasno retkog prvog izdanja koje je jedva štampao u Johanesburgu tokom njegovog izbeglištva, na brdu sa pogledom na ceo grad, zatim citanje Tagorinih stihova u njegovoj kuci u sobi u kojoj se rastao sa ovim svetom."

Tri knjige koje bi Viktor Lazic preporucio za citanje do 18 godine:

1. "Stepski vuk"- Herman Hese
Da se blagovremeno suocimo sa mnogo licnosti u svakom od nas;

2. "Katmandu" - Stevan Pešic
Da otkrijemo lepotu drugacijeg, dalekog i da još dok smo mladi zavolimo i neko drugo nebo. Katmandu je posebno aktuelan i zbog nedavnog strašnog zemljotresa.
"Kad sva srca poslanu gluva, i sa njima tvoje sopstveno -postoji put u Katmandu. Kad se svi putevi zatvore, izgubiš prijatelja i svi koje voliš napuste te - postoji put u Katmandu. Kad sve prode, nestane, vetar jave razveje snove i kad pomisliš da nade nema postoji put u Kutmandu. Kad sunce hladnije postane i zvezde nad tvojim nebom pocnu da gasnu - postoji put u Kutmandu. I kada te ne bude više, ostace tvoje srce, prazno i veliko kao nebo, i u njemu zvezda. Ime te zvezde je Katmandu".

3. "Mali princ" - Egziperi
Zato što "covek samo srcem dobro vidi, suština se ocima ne da sagledati".

____________

Ne propustite i ostale preporuke knjiga renomiranih licnosti iz javnog života Srbije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lezilebovic

Endea, Bulgakova, Pavića, Orvela i Remarka.

SERIJE