"Večiti", Kup je vaš?

"Kup je naš!", umeju da skandiraju i navijači Crvene zvezde i Partizana. Ove sezone - nije! Srbija će dobiti prvog osvajača Kupa koji nije sa adrese Ljutice Bogdana ili Humska, a tek treći put od raspada SFRJ uradiće to neki "manji" klub.

19
A- A A+

Samostalna Srbija dobiće prvog osvajača Kupa koji nije Crvena zvezda ili Partizan. Naša zemlja, u periodu posle raspada SFRJ, tek treći put imaće pobednika najmasovnijeg takmičenja a da to nije jedan od "večitih rivala".

U osmini finala ispao je Partizan i to od drugoligaša Borca iz Čačka, na svom terenu (1:2), a u četvrtfinalu branilac trofeja Crvena zvezda.

Senzacionalnom pobedom u Ljutice Bogdana (1:3), fudbaleri OFK Beograda svrstali su sebe u favorite pred žrebanje za polufinale Kupa Srbije, jer su plavo-beli sa Karaburme jedini osvajali ovo takmičenje u istoriji (1934, 1953, 1955, 1962, 1966).

Ostali učesnici dvomeča 13. marta i 17. aprila naredne godine, Vojvodina, Javor i Jagodina, nikada nisu podizali ovaj pehar. Vojvodina je rekorder po broju odigranih finala bez slavlja (1951, 1997, 2007, 2010, 2011), dok Javor i Jagodina nikada ranije nisu igrali ni u polufinalu.

To je Kup, to je fudbal, to je takmičenje koje je u istoriji znalo na pobedničkom postolju da "vidi" jedan Železnik (2005), koji više ne postoji ili Sartid (2003), današnje Smederevo.

Nismo samo u periodu državne zajednice Srbije i Crne Gore imali senzacionalne osvajače Kupa, poput Železnika i Sartida. I pre raspada SFRJ bilo je sličnih slučajeva, pa je tako 1988. godine banjalučki Borac pobedio Crvenu zvezdu u finalu, a pre toga Valež, Rijeka, Vardar...

Crvena zvezda ostaće sa 24 trofeja u Kupu, Partizan sa 12, a 8. maja saznaćemo da li će trofej posle 46 godina ponovo otići na Omladinski stadion ili će svoje ime na njemu prvi put upisati Vojvodina, Javor ili Jagodina.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Rad - Jagodina 0:1

Spartak - Vojvodina 1:1, penalima 3:5

Borac Čačak - Javor 0:0, penalima 4:5

Crvena zvezda - OFK Beograd 1:3

(MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti