• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKU ODŠTETU MOŽE DA DOBIJE MARICA NAKON GUBITKA BEBE? Advokat o kazni koja čeka ginekologa iz Sremske Mitrovice

Autor Ivana Lazić

Optuženi M.M., specijalista ginekologije i akušerstva, iza rešetaka može ostati i do okončanja krivičnog postupka.

 Koliku kaznu može da dobije ginekolog koji je porađao Maricu Mihajlović Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

M.M., lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, koji je uhapšen, nedavno je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici. Nakon saslušanja, sud mu je, po predlogu tužilaštva, odredio pritvor po čl. 211 stav 1, tačke 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku - zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svedoke, opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Advokat Nikola Ilić, imajući u vidu razloge za određivanje pritvora optuženom M.M., on iza rešetaka može ostati i do okončanja krivičnog postupka.

"Dužina trajanja samog pritvora zavisiće od postupajućeg sudije za prethodni postupak, a kasnije (ukoliko dođe do podizanja optužnice) pitaće se veće. O razlozima za produžetak/ukidanje pritvora odlučuje se svakih 30 dana do podizanja optužnice, a nakon podizanja optužnice svakih 60 dana. Stoga, ukoliko postupajuće sudije u predmetu budu smatrale da ima razloga za trajanje pritvora tokom celog postupka, možemo reći da pritvor može trajati do okončanja ovog krivičnog postupka", objašnjava advokat Ilić.

Osumnjičenom M.M. stavlja se na teret Teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je, kako objašnjava advokat Nikola Ilić za "Blic", propisana kazna od dve do 12 godina zatvora.

Kvalifikaciju krivičnog dela određuje postupajući tužilac, a o sankcijama odlučiće sud.

"Kvalifikacija krivičnog dela je na tužilaštvu, a mi se ne možemo se mešati u njihov rad. Ako me pitate za mišljenje, postoje elementi krivičnog dela Zlostavljanja i mučenja, a naravno i Teškog dela protiv zdravlja ljudi. Sve zavisi od činjenica koje se utvrde u toku istrage protiv osumnjičenog, jer imamo samo posredna saznanja o okolnostima konkretnog događaja", objašnjava advokat Ilić.

Ukoliko se na prvom mestu utvrdi da ima propusta u radu, shodno svemu navedenom, osumnjičenom se može oduzeti licenca za rad, shodno članu 185 Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Može se pokrenuti postupak oduzimanja licence pred Lekarskom komorom Srbije. Može da bude i osuđen i da mu se oduzme licenca, odnosno dozvola za rad", rekla je nedavno za "Blic" državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vesna Turkulov.

Pored navedenog, postoji odgovornost za štetu i zdravstvene ustanove kao poslodavca-(Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici) za propuste u radu lekara.

Marica Mihajlović
Izvor: Blic TV/screenshot

Mišljenje veštaka medicinske struke je za navedene postupke neophodno, smatra advokat Ilić, jer jedino oni kao stručna lica jedino mogu utvrđivati da li je bilo propusta u radu lekara i na koji način su isti doveli do štetnih posledica kod oštećenog.

"Sudska odluka se zasniva na činjenicama, koje će se u utvrditi istragom koju inicira javno tužilaštvo. U toku istrage ispitaće se svedoci-očevici događaja i osumnjičeni i oštećena. Prema mom mišljenju, biće neophodno sprovesti medicinsko veštačenje kojim će rasvetliti sve okolnosti konkretnog događaja, odnosno uzrok smrti lica, da li su i na koji način nastale povrede na oštećenoj, kao i da li je osumnjičeni postupao u skladu sa pravilima struke u konkretnom slučaju", objašnjava advokat Nikola Ilić.

Nakon sprovedene istrage, tužilaštvo će odlučiti da li je bilo elemenata bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti ili ne.

"Ukoliko utvrde da ima elemenata krivičnog dela, tužilaštvo će podignuti optužnicu prema kvalifikaciji za koju oni smatraju da je pravilna i ista se podnosi sudu na dalje postupanje", kaže advokat Ilić i dodaje:

M.M., ginekolog koji je porađao Maricu Mihajlović
Izvor: Facebook/printscreen

"Iskreno mi je jako žao porodice Mihajlović, te očekujem da državne institucije postupe u skladu sa zakonom i da nakon sprovedenog postupka donesu odluku zasnovanu na činjenicama", rekao je.

Odšteta do 50.000 evra

Nakon Maričine priče o stravičnom akušerskom nasilju, otvorila se Pandorina kutija. Čak tri porodilje su optužile doktora M. M. za užasno akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Dve od njih su doživele ono najgore - smrt bebe usled porođaja.

Kako advokat Nikola Ilić objašnjava za "Blic", zavisno od stepena pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova, bolova zbog umanjene životne aktivnosti, naruženosti, kao i povrede ugleda, časti i slobode ili prava ličnosti, smrti bliskog lica, kao i za strah, odrediće se visina odštete.

"Zavisno od vrste štete i njenog obima, iznosi se mogu kretati od 2.000 evra do 50.000 evra", smatra advokat.

Bonus video:

Pogledajte

08:51
marica
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Blic, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Interesanvno

Kriv bez suđenja?

Jos interesantnije

@Interesanvno Vama treba sudska potvrda da su bebe mrtve!?

Realan VGD

Ispod 100000 evra nista ne prisatja na ostetu