M. M. i M.M.M. iz Niške Banje, roditelji trinaestogodišnjaka koji je 5. oktobra prošle godine sa 37 uboda nožem usmrtio svog školskog druga A. S., saslušani su juče u Osnovnom javnom tužilaštvu. Oni se sumnjiče za za krivično delo zlostavljanja i zanemarivanja deteta dok dečak ubica, u ovom postupku ima status oštećenog.

Osnovno javno tužilaštvo potvrdilo je da su supružnici saslušani ali da, s obzirom na to da je oštećeni maloletno lice, da ne mogu da iznose nikakve detalje o njihovim iskazima.

"Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zlostavljanja i zanemarivanja deteta saslušani su otac i majka trinaestogodišnjaka koji u ovom postupku ima status oštećenog. U daljem toku postupka, biće saslušani i roditelji stradalog dečaka kao i svedoci, prvenstveno njihove komšije. Psihijatrijsko veštačenje deteta čiji se roditelji sumnjiče za zlostavljanje i zanemarivanje je završeno, biće preduzete i ostale dokazne radnje za kojima se ukaže potreba u daljem toku postupka", saopštio je Vladimir Stanojević, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu.

Otac ubijenog dečaka Mića Simić nezadovoljan je što, kako kaže, dečak ubica ima status oštećenog dok takvu poziciju nemaju ni on ni njegova supruga iako je njihovo dete žrtva.

"Vrlo smo nezadovoljni što je pravda za naše svirepo ubijeno dete i dalje nedostižna. Moja supruga je prošle nedelje bila na prijemu za građane u Osnovnom javnom tužilaštvu i zatražila da se krene sa postupkom protiv onih koje smatramo odgovornim što više nemamo sina. Tada joj je rečeno da će oni ubrzo biti saslušani te da tužilaštvo za njih navodno ima sto pitanja na koje će morati da daju konkretne odgovore", kaže Simić.

Dodaje da je čuo da će on i supruga najzad biti saslušani u tužilaštvu ali da zahtevaju odgovor, kakav je njihov pravni status.

"Sve što saznajemo, to je iz medija.Ne razumem zbog čega to dete koje nam je ubilo sina ima status oštećenog a mi ga nemamo. Pa mi smo njegovom krivicom ostali bez sina, ne razumem kako on može da bude oštečen. Naš advokat Saša Knežević je već preduzeo korake da se te stvari raščiste i da se već jednom krene sa postupkom koji će dovesti do kažnjavanja onih koji su odgovorni za smrt našeg sina", zaključio je neutešni otac.

Advokat Knežević potvrdio je da je podneo pritužbu na rad Osnovnog javnog tužilaštva Višem javnom tužilaštvu.

"Pritužbom sam zatražio da se preispita rad OJT u ovom slučaju te da se mojim klijentima prizna status oštećenih jer njih pogađa posledica ovog krivičnog dela. Podneo sam krivičnu prijavu protiv roditelja dečaka koji je ubio dečaka, takođe zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta ili zbog bilo kog drugog dela za koje tužilaštvo smatra da oni mogu da budu gonjeni po službenoj dužnosti", objasnio je punomoćnik porodice Simić.

A. S. je svirepo ubijen u porodičnoj kući svog školskog druga a motiv ovog zločina i dalje je misterija. S obzirom na to da je ubica u vreme izvršenja zločina imao samo 13 godina te da je krivično neodgovoran, Više javno tužilaštvo nije imalo osnova za postupanje pa je predmet prebačen u Osnovno javno tužilaštvo i poveden postupak protiv njegovih roditelja. Oni se sumnjiče za zlostavljanje i zanemarivanje deteta jer prema tvrdnjama roditelja ubijenog dečaka i brojnih svedoka, nisu ništa preduzeli iako su znali da njihov sin sa sobom uvek nosi pun ranac noževa.

Krivični zakonik navodi da “roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zaemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

BONUS VIDEO:

OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO MIJATOVIĆA TEŽA KAZNA AKO SU TRENIRALI BORILAČKE VEŠTINE?! Antonović: Deca su fizički jača, a psihički... Kurir teleivizija

 (Nova/MONDO/J.D.)