Marko Obradović je godinama jedini pedijatrijski tehničar koji radi u porodilištu u Srbiji, a zaposlen je u KBC-u " Dr Dragiša Mišović". On je za MONDO otkrio čime se tačno bavi, i kada je počela ljubav prema ovom plemenitom zanimanju.

"Ne znam da li sam i dalje jedini pedijatrijski tehničar, ali znam da sam svojevremeno bio predstavljen kao takav. Iskreno, bilo bi mi drago kada ne bih bio jedini i kada bi moj primer još nekoga motivisao.

Moja osnovna uloga je rad sa majkama i njihovim bebama. U toku rada edukujem majke kako da doje i neguju bebe, vršim sve neophodne dijagnostičko-terapijske procedure sa decom i sve ostale poslove medicinskog tehničara. Dodatno radim kao savetnik za dojenje, predavač u školi roditeljstva i uporedo vodim blog", rekao je naš sagovornik.

Kako kaže, mnogo toga je naučio radeći u porodilištu.

"Mogu slobodno da kažem da sam u radu sa bebama naučio životno bitne stvari. Moje zanimanje mi je donelo i teorijsko i praktično znanje u radu sa najmlađima i u potpunosti me pripremilo za sve izazove ovog perioda. Postao sam svestan značaja majke u životu i rešio da se i sam posvetim pružanju stručne podrške majkama. S obzirom na brojna iskustva kojima sam prisustvovao naučio sam da je najbitnije biti zdrav i uživati u ljubavi porodice", rekao je Obradović. 

Kako kaže, na poslu nikad nije dosadno, a za 11 godina doživeo je mnogo pozitivnih stvari i razne zanimljivosti i da sve imaju neku draž i posebno mesto u njegovom srcu.

Privatna arhiva Marko Obradović Pedijatrijski tehničar

NAJBITNIJI SAVET ZA BUDUĆE I NOVOPEČENE MAME I TATE

Kako kaže naš sagovornik, budući roditelji i oni koji su to postali, ponekad previše brinu i opterećuju se raznim sitnicama, a umesto toga bi trebalo da se prepuste i da maksimalno uživaju u roditeljstvu.

"Deca nam pružaju mogućnost da budemo bolji ljudi i ponovo proživimo detinjstvo. Ali isto tako pre svega toga bih im poručio da budu odgovorni i da se pravovremeno edukuju o trudnoći i roditeljstvu. Bitno je naučiti nešto o deci kako bi mogli njih da naučimo nečemu", istakao je Marko.

Ipak, navodi da se često dešava da žene dolaze sa raznim predrasudama kada su u pitanju dojenje i nega deteta, kao i da se u moru informacija i saveta koji su nam na dohvat ruke,često zbunjene oko toga- šta je zapravo važno i šta treba da poslušamo.

"Često se dešava da žene dolaze potpuno nepripremljene za ono što ih čeka jer su uglavnom fokusirane na porođaj. U takvim situacijama ih obično negativno iznenadi sve sa čim se susretnu i zato je izuzetno bitno da se na vreme informišu. Određeni broj žena već ima neko iskustvo ili se pripreme preko raznim dostupnih edukacija i seminara. Svakako da je tada daleko lakše sa njima raditi i dodarno ih edukovati.

Dešava se naravno i da nalete na pogrešne preporuke i negativna iskustva drugih jer su takve stvari na internetu široko rasprostranjene i dostupne. Kako bi se ispravno edukovale najbolje je da se da potraže proverene izvore informacije i ljude koji imaju iskustva u radu", istakao je naš sagovornik.

(MONDO)