Nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu veliki broj Ukrajinaca i Rusa potražili su spas u izbeglištvu širom sveta, ali i u Srbiji. I dalje nastavljaju da dolaze u našu zemlju, ponajviše iz susednih zemalja poput Crne Gore.

Prema podacima koje je nedavno obelodanila organizacija Ri:Raša, procena je da se nakon februara 2022. godine u Srbiju doselilo 150.000 državljana Rusije, čime je naša zemlja uz Kazahstan postala glavna destinacija za ruske emigrante. Ruski građani su nastavili, u nešto manjem broju da pristižu, ponajviše oni koji su prvobitno bili nastanjeni u regionu ili čiji su se članovi porodice već skućili na našim prostorima.

"Tačno je da više nema one navale za iznajmljivanje stanova kao na početku rata, kada su kirije otišle u nebesa, ali Rusi i dalje dolaze, interesuju se, samo što se više ne razbacuju parama, već pokušavaju da prođu što jeftinije mogu pošto su svesni da bi ovaj rat mogao da potraje godinama. I ovi što sada dolaze dobro su obavešteni, kako o cenama, tako i o lokacijama, pa se prvo raspituju za Vračar i okolinu, dakle centar Beograda", kaže agent nekretnina iz prestonice.

Kako se može videti po društvenim mrežama, odnosno grupama koje okupljaju više desetina hiljada ruskih građana u regionu, dosta je i onih koji se raspituju za preseljenje iz Budve ili Podgorice u Beograd. "Zdravo, planiram da se preselim iz Crne Gore u Srbiju. Da li to ima smisla?", napisao je u popularnoj Fejsbuk grupi Anton B. a komentari ruskih emigranata su počeli da se ređaju.

"Preselio sam se prošlog proleća iz Budve u Beograd. Hteo sam jednostavno u veći grad. Ni trena se nisam pokajao", rekao je Mihail I. Sličnog mišljenja je bila i Evgenija D. koja je starosedelac na ovim prostorima. "Posle devet godina provedenih u Crnoj Gori došli smo u Srbiju. Veća zemlja, više šansi. Standard i kvalitet života su značajno porasli. More? Dobro, ima ga i u Grčkoj, Italiji, Albaniji. Možda sam subjektivna, ali znam da se mnogi naši zemljaci masovno sele iz Crne Gore u Srbiju.

Sličan je primer i Angeline M. "Skoro 100 posto mojih poznanika se preselilo iz Budve u Beograd i redom su srećni i zadovoljni. I mi se konačno selimo i svima preporučujemo", navela je. Kao pluseve za život u Beogradu Rusi mahom ističu lakše pronalaženje posla, veću rusku zajednicu, više kulturnih dešavanja, direktne letove do Rusije, dok kao minuse navode zagađenje, saobraćaj, inflaciju i visoke cene za najam stanova.

BONUS VIDEO: 

"AKO RUSIJA IMA ISTI CILJ KAO NA POČETKU RATA, ONDA GA NEĆE OSTVARITI" Stručnjaci bez dileme: Moraće da koriguje svoje ciljeve Kurir televizija

(Blic/MONDO/I.V.)