Društvo

INFOSTAN TERETI BEOGRAĐANKU ZA DUG OD 750.000: Stan nije njen, prinudno se iselila! Advokat: "Sud je ovo zloupotrebio"

Autor Ivana Lazić

Infostan tereti Beograđanku a dug od 750.000 dinara, iako se ona iz stana iselila 2010. godine.

Izvor: MONDO/uroš arsić/stefan stojanović

Dobrinku Ilić (70) iz Beograda Infostan tereti za dug od 750.000 dinara, iako se ona 2010. godine opština Palilula prinudno iselila iz stana koji je prešao u vlasništvo opštine. Nakon što se iselila, prestala je da plaća račune, ali oni su nastavljali da joj stižu. 

Dobrinka je godinama pokušavala da dokaže da nije vlasnica stana i da tu ne živi, ali bezuspešno.

Kako je došlo do ove situacije i šta ona sada može da uradi kako ne bi od male penzije morala da plaća veliki dug, pričao je gost u "Pulsu Srbije", advokat Petar Učajev iz udruženja "Za krov nad glavom".

Učajev je temeljito pričao splet okolnosti koji su zadesili Beograđanku, kao i to da su sudski organi maltene zloupotrebljavali to što nije imala advokata.

"Nije ovde samo birokratska greška, ovde je prisutno dosta nemara, grube nepažnje, pa čak i zle namere. Ona je sve ovo vreme sama postupala, bez advokata, a tek od pre dve nedelje se obratila našem udruženju. Sud to hoće da zloupotrebi. Mnogo stvari je urađeno kako ne treba, ona je imala i sudski postupak u kojem je izjavila neki prigovor, na koji je imala pravo, a njoj je čak i sudija rekao da to mora da plati i da je dužna", započeo je advokat, pa nastavio:

"Kao advokat, uvek gledam da nađem grešku kod okrivljenog, međutim, ovde nisam uspeo da je nađem. Ima 758.000 duga prema Infostanu za stan u kojem nije živela i za račune koje je primala u stanu u kojem nije živela. Vlasnik je opština Palilula koja goni tu istu ženu za 350.000 dinara za troškove tog parničkog postupka, iako imaju svoje pravne zastupnike. Žena je uzela kredit od 350.000 da bar isplati te troškove. Ona je neuka, ovo je tragikomedija, kada je isplatila tih 350.000 dinara, njoj je izvršitelj rekao da mora da isplati još 350.000 dinara, jer je prvi deo otišao na kamatu i troškove.

Nakon toga, advokat je rekao koja su moguća rešanja da se privede kraj torture 70-godišnje Beograđanke.

"Prvo ćemo se obratiti Infostanu, da dobrovoljno njen dug otpiše. Dobrinka kada je otišla u Upravu javnih prihoda i predala zapisnik o iseljenju, oni su joj otpisali ceo dug. Rukovodeći se tom logikom, ona je otišla u Infostan, ali oni nisu hteli da otpišu.

Opština Palilula krenula je u proces prikupljanja informacija o slučaju i tražila specifikaciju nastalog duga od JKP "Infostan tehnologije" kao i o utuženju istog. Po dobijanju kompletne informacije od strane JKP "Infostan tehnologije" o stanju duga, Opština Palilula će biti na raspolaganju građanki Dobrinki Ilić u cilju rešavanja nastalog problema.

(Mondo/Kurir)

Tagovi