Za grobno mesto pored poznate ličnosti 17 hiljada evra! Istražujemo da li ovakvi zahtevi uvećavaju cenu u Beogradu

Građani grobna mesta mogu izabarati da zakupe grobnice ili kasete na željenoj lokaciji u okviru određenog groblja, ali samo pod određenim uslovima, objasnili su nam iz JKP "Pogrebne usluge"

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/Stefan Stojanović

Kupovina grobnog mesta u Srbiji može zadati odbiljne glavobolje porodici preminulog iz više razloga, a traženje mesta, ukoliko se ne poseduje porodična grobnica, pa i cena, neki su od najčešćih. Razlika u troškovima je u tome ima li porodica preminulog grobnicu sa mestima ili ne. 

Groblja mogu biti budu "otvorena" (tu se preminuli sahranjuju na osnovu poslednjeg prebivališta u trenutku smrti i moguće je zakupiti novo grobno mesto) i "zatvorena" (što znači da se na njima mogu sahranjivati osobe koje imaju već postojeća porodična grobna mesta). 

Kada je reč o mestu na otvorenim grobljima (Lešće, Orlovača, Zbeg i Novo bežanijsko groblje), ne može se zakupiti za života, već se dodeljuje nakon smrti prema poslednjem prebivalištu preminulog lica. Cena izgradnje novog groba na ovim mestima (za one koji nemaju porodično grobno mesto) ulazi u ukupnu cenu sahrane i trenutno iznosi 19.500 dinara.

Međutim, tarife za porodične grobnice vrtoglavo rastu, a visinu određuje broj grobnih mesta, kao i izgled i uređenje i kreću se od 600 hiljada pa naviše (na Centralnom groblju je jedna iznosila 34.000 evra).

U Hrvatskoj lokacija određuje cenu - kako je u Srbiji?

Da se ni pri umiranju ništa ne prepušta slučaju pokazao je trend koji je pre nekoliko godina preplavio Hrvatsku, gde su za one koji su večnu kuću želeli da obezbede u blizini groba Franja Tuđmana, morali da izdvoje čak 117.000 evra.

"Specijalni zahtevi" ove vrste u Beogradu ne uvećavaju troškove, objasnili su nam iz JKP "Pogrebnih usluga", a konačni iznos na čeku zavisi isključivo od groblja na kome se nalaze, kapciteta (broja sanduka, odnosno urni koje se u njih mogu smestiti), zatim vrste kamena koji se koristi za spomenike, kao i kvaliteta i dužine ispisa.

U planu proširenje grobalja

Proširenje grobalja podleže Generalnom urbanističkom planu Grada Beograda s Agendom održivog razvoja 2030. godine.

"Sugrađani, naravno, mogu izabarati da zakupe grobnice ili kasete na željenoj lokaciji u okviru određenog groblja, ali samo pod uslovom da ih ima na raspolaganju na navednoj lokaciji, ali kao što smo već naveli lokacija u okviru groblja ne utiče na cenu", objasnili su oni za Mondo. 

Kako smo saznali, nekih posebnih zahteva, za večnu kuću pored neke određene poznate ličnosti, do sada nisu imali.

U Beogradu, JKP „Pogrebne usluge“ upravljaju sa 10 velikih grobalja (Novo groblje, Centralno, Zemunsko veliko groblje, Banjičko, Topčidersko, Staro i Novo bežanijsko, Lešće, Orlovača i Zbeg).

Mimo njih na području Beograda ima još 180 manjih grobalja kojima upravljaju gradske opštine i drugi oblici lokalne samouprave.

Grobno mesto uključuje grob (mesto bez spomenika), grobnicu (mesto sa postojećim spomenikom) i kasete za smeštaj urni sa kremiranim posmrtnim ostacima (rozarijum – samostojeća kaseta na zelenoj porvršini i kolumbarijum - kaseta u zidu).

Za života se mogu zakupiti grobnice i kasete za smeštaj urni. Njihov zakup nije uslovljen prebivalištem. Grobnice (mesta sa postojećim spomenikom) i kasete za smeštaj urni se mogu zakupiti na gotovo svim grobljima u nadležnosti preduzeća u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku.

"Cene grobnica i kaseta za smeštaj urni zavise od groblja na kome se nalaze, kapciteta (broja sanduka, odnosno urni koje se u njih mogu smestiti), zatim vrste kamena koji se koristi, kao i vrste i dužine ispisa na spomen - obeležju", dodali su naši sagovornici iz ovog preduzeća.

(Mondo.rs)