U Splitu su se i ove godine na 80. godišnjicu osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), koja je osnovana 10. aprila 1941. godine, postrojili HOS-ovci i urlali ustaški pozdrav "Za dom spremni". Oni su se okupili u Ulici Ruđera Boškovića u centru tog gradaa.

Pred spomenikom 9. bojne HOS-a zapalili su svoje sveće na 30. godišnjicu svog osnivanja, koji prikladno pada baš na dan kad je osnovana i NDH 1941. godine. Oni su položili cveće i zapalili sveće na spomeniku, a onda su okupljeni u crnom tri puta zaurlali ustaški poklič "Za dom spremni".

Predsednik udruženja 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovednik pukovnik Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "Za dom spremni" ističući kako se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države".

"Antifašistička histerija crvenih fašista neće i ne može promeniti činjenicu da se HOS 1991. godine uz poklič 'Za dom spremni' borio za slobodu hrvatske države, a da je tu državu razarala tzv. Titova 'Jugoslovenska narodna armija' pod njima dragom zločinačkom crvenom zvezdom," rekao je Skejo, čovek koji ima brkove nalik nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

On je dodao kako je "antifašistima hrvatski grb fašističko obeležje, rodoljublje fašizam, a zločinac Tito uzor".

Skeji je žao što, kako je rekao, "umesto junaka HOS-a deo današnje vlasti slavi zločince i crvenu zvezdu koja je izvršila pokolj od Vukovara do Škabrnje, Srđa i širom Hrvatske".

Skejo je svoj govor završio pozdravom "Bog i Hrvati" te je nakon toga tri puta uzviknuo "Za dom", a ostali iz udruženja 9. bojne HOS-a su mu odgovorili: "Spremni!"

Inače, pripadnici tog udruženja su na svojim uniformama nosili obeležje sa natpisom "Za dom spremni". Nakon govora Skejo je u izjavi novinarima rekao kako je 9. bojna HOS-a "pobednička jedinica, kao i sve druge jedinice Hrvatske vojske".

Na pitanje novinara da prokomentariše današnju izjavu SDP-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Ante Franića da "ustaški pozdrav 'Za dom spremni' treba zabraniti", Skejo je ustvrdio da je to "sveti hrvatski poklič".

"Ono što je za Crkvu 'Hvaljen Isus i Marija', to je poklič ' Za dom spremni' hrvatskom narodu", izjavio je Skejo.

(MONDO/Index.hr)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.