EX YU

Mitropolija: Ne podnosite pojedinačne inicijative, ne zbunjujte!

Izvor mondo.rs

Pravni savet Mitropolije Crnogorsko-primorske apelovao na pojedince da ne podnose sami inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. "Preduzećemo sve neophodne mere kako bi zaštitili prava crkve", piše u saopštenju.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Iako se mitropolit Amfilohije u intervjuu današnjim "Vijestima" zahvalio beogradskim advokatima na podnošenju inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti pred Ustavnim sudom Crne Gore, tokom dana iz Mitropolije je stiglo drugačije saopštenje.

Naime, Pravni savet Mitropolije istakao je da te i slične inicijative nisu učinjene u dogovoru sa crkvom, niti su usaglašavane sa njom i apelovao je na sve da se "ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje samo smućuju javnost i izazivaju zabunu".

Ovaj apel usledio je nakon što su dvojica advokata iz Beograda - Milenko i Momir Radić - podneli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti, koji je izazvao negodovanje Srpske pravoslavne crkve i dela javnosti, proteste širom Crne Gore, ali i u Srbiji, sa sve oštećenjem državnog simbola na zgradi Ambasade Crne Gore u strogom centru Beograda.

"Razumevajući da su brojne odredbe ovog Zakona izazvale veliko uznemirenje stručne javnosti i vernog naroda prvenstveno u Crnoj Gori, ali i šire, i verujući da je u pitanju dobra volja, apelujemo da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje samo smućuju javnost i izazivaju zabunu. Pravni savet naše crkve će, po blagoslovu i sa punomoćjem nadležnih crkvenih vlasti, blagovremeno preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše crkve. Sve stručnjake i ljude dobre volje koje boli ova najnovija nepravda prema crkvi pozivamo da svoje predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori", piše u saopštenju.