Bankama prete tužbe zbog kredita! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Bankama prete tužbe zbog kredita!

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Presuda suda u Somboru, prema kojoj banka ima obavezu da vrati klijentu naknadu za obradu kredita, pružila je šansu svim građanima koji smatraju da su oštećeni da pravdu zatraže na isti način.

novac kartica kartice kredit banka bankari banke Izvor: Mondo/Mario Milojević

Jer, ne postoji nijedan kredit, bez obzira na iznos, valutu ili to da li ga je podiglo fizičko ili pravno lice, na koji ova naknada banke nije ukalkulisana, piše današnja "Politika".

Jedina razlika je u tome o kolikom iznosu je reč, budući da se ovaj "trošak" banke naplaćuje od 0,5 pa do 2,5 odsto od iznosa kredita.

Ako pitate banku - ništa nije sporno, navodi list.

Svaki klijent prilikom potpisivanja ugovora o kreditu potpisuje i saglasnost o naknadi za obradu kredita, međutim, po mišljenju pravnika to ne znači da se klijenti slažu sa ovim troškom, a ponajmanje da su imali izbora.

"Ovo je samo još jedna u nizu nepravilnosti za koju se već dugo zna i za koju je bilo pitanje trenutka kada će pasti na sudu. Ova naknada nije jedina na listi i nije konačna. Jasno je da će ovo biti ozbiljan problem za banke kojima su sredstva od naplaćenih provizija jedan od značajnijih i sigurnih izvora prihoda", rekao je za "Politiku" advokat Vojin Biljić.

Prema mišljenju advokata, naknada za obradu kredita predstavlja skrivenu cenu ugovora o kreditu i suštinski utiče na visinu efektivne kamatne stope.

Napominje da to što su klijenti potpisivanjem ugovora o kreditu pristajali na plaćanje ove naknade ne znači njihovu volju niti pravo izbora, jer u Srbiji sve banke na isti način naplaćuju trošak obrade kredita.

Policajac sebi pucao u glavu zbog kredita?

Sud u Somboru doneo presudu protiv banke

Somborski sud je nedavno presudio da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice. Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru banka mora da vrati klijentu oko 450 franaka. Toliko mu je naplatila na ime obrade zahteva za dobijanje kredita od oko 30.000 švajcarskih novčanica.

Upitan da li trošak obrade kredita može smatrati realnim troškom banke, advokat kaže da se to lako može izračunati.

Realan trošak banke se može dobiti tako što se maksimalna visina plate bankarskog službenika podeli s brojem kreditnih zahteva koje obradi u toku meseca.. Pod uslovom da taj službenik radi samo to, što je nemoguće naći u praksi.

"Kako je moguće da službenik koji ima platu 500 evra, samo na jednom kreditu naplati desetine hiljada evra na ime naknade ili upravo onoliko koliko iznosi njegova plata. Teoretski ova naknada bi mogla biti realan trošak samo ukoliko bi banka angažovala spoljne saradnike za obradu kredita, što po zakonu nije moguće", rekao je on.

Kako je reč o nepoštenoj poslovnoj praksi, kako to pravnici tvrde, u ovakvim sporovima pred sudom primenjuje se Zakon o zaštiti potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Tuđom ličnom kartom digao kredit!

U udruženjima koja se bave zaštitom korisnika finansijskih usluga upozoravaju da je vreme da Narodna banka Srbije počne da rešava probleme, a ne da, kako kažu "donosi odluke koje umanjuju posledice problema".

-----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragoljub

Na koji način da se dođe do presude navedenog suda ?

Jalapeno

Ne treba da bude sporna naknada za obradu kredita, ali ne i da to bude izrazena u procentima. Obzirom da se za svaki kredit angazuje isti broj zaposlenih, naknada bi trebala da bude fiksna. Jedna za stambene kredite (npr. niza) a druga za pravna lica. Ono sto bi stvarno trebalo ukinuti je godisnja nadoknada za pracenje otplate kredita.

Milan

Kako radim u banci reći ću vam da na jednom kreditu ne radi jedan zaposleni banke već gomila! Znaci jeste da vi vidite samo vas kreditnih referenta ali nakon njega vas predmet gledaju pravnici, službenici Riska banke, kreditna administracija, organ banke koji odlucuje o kreditu, zaposleni na šalteru koji isplaćuje kredit... Aj da.pitamo iste te advokate i sudije koji su doveli tu presudu zašto naplacuju tarifu prema prednosti spora. Zašto kod notara overa isto zavisi od vrednosti posla, zbog čega je tako u Katastru...

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU