• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šveđani spremaju Srbiju za Poglavlje 27

Izvor mondo.rs

Uz pomoć Švedske 227 postrojenja u Srbiji, od kojih su 93 farme, moći će da ispune standard o sirovinskoj i energetskoj efikasnosti radi ušteda ali i čuvanja životne sredine. Projekat deo sprovođenja Direktive o industrijskim emisijama.

“Švedska i Evropska unija spremne su da sa Srbijom dele breme u ispunjenju zahteva i implementaciji poglavlja 27, jer to nije samo breme, već je i potencijal. To je u evropskom interesu i otvoriće novu stranicu u razvoju srpske privrede. Uz ove investicije, srpska privreda će trošiti manje energije i hemikalija, razvijaće se i biće konkurentnija”, rekao je ambasador Švedske Jan Lundin u Privrednoj komori Srbije.

Švedska nastavlja sa podrškom sprovođenju Programa integrisanih IPPC dozvola, što podrazumeva da se na osnovu ispunjenih standarda koje važe za Evropsku uniju izdaje integrisana dozvola za rad farmama i industrijama u Srbiji i za izvoz njihovih proizvoda na tržište EU.

Za nova radna mesta potrebno i veći kapacitet u resoru

Švedska je spremna da omogući velike investicije u ovu oblast što će dovesti do novih radnih mesta i do pozitivnog ekonomskog razvoja, a to podrazumeva da bi resorno ministarstvo u Vladi Srbije trebalo da poveća svoje administrativne i druge potrebne kapacitete, saopšteno je iz Ambasade Švedske.

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je projekat ”Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji”, nastavak projekta koji je Švedska već podržavala. Druga faza trajaće do 2020. godine, a ukupna vrednost obe faze iznosi 2,3 miliona evra. Sprovođenjem ove direktive, veoma značajanog dela pristupanju Poglavlju 27 o životnoj sredini, dolazi se do prvog nacrta pregovaračke pozicije Srbije u tom poglavlju.

Drugom fazom projekta obuhvaćena su 227 postrojenja, od kojih 93 farme i to se odnosi na ispunjenje standarda o sirovinskoj i energetskoj efikasnosti u cilju uštede i čuvanja životne sredine od zagađenja. Obuhvaćene su skoro sve industrijske grane, od hemijske, preko elektroprivrede, do naftne industrije, poljoprivrede i vodoprivrede. Cilj je i da se podigne svest o odgovornosti industrije o zagađenju životne sredine po principu "zagađivač plaća" (Polluter Pay Principle).

Švedska od 2019. prima hiljade studenata iz Srbije

“Privreda je i najveći zagađivač životne sredine, ali i najveći investitor u životnu sredinu. Koristi ovog projekta su velike, jer domaća industrija i preduzeća moraju da se prilagode standardima koji su već na snazi u Evropskoj uniji, naročito u pregovaranju za poglavlje 27” rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

#WikiGap Belgrade- za ravnopravnost i na internetu

IPPC direktiva predstavlja ceo okvir mera koje država Srbija mora da sprovede na nacionalnom i na lokalnom nivou, da bi mogla da obezbedi srpskim preduzećima i farmama mogućnost poslovanja i izvoza na tržište EU. To znači da se uvode stroži standardi u oblasti zaštite životne sredine, direktno se pozitivno utiče na javno zdravlje stanovništva u Srbiji, jer će biti daleko manjeg zagađenja voda, vazduha i tla.

Švedska je najveći donator Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a ukupna podrška za razvojnu pomoć u 2018. godini iznosi oko 10 miliona evra. Tokom poslednje četiri godine Švedska je Srbiji isplatila ukupno 12 miliona evra za projekte u oblasti zaštite životne sredine, kako bi pomogla Srbiji da što ranije i što efikasnije ispuni uslove predviđenje članom 27 u Pregovaračkim poglavljima za članstvo u Evropskoj uniji.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MM

Jel to neka nova fora kako da se klepi lova od sirotinje i da bogatima. Superhik u potpisu

special image