• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMODERNIJA: U Rafineriji uskoro "sve u fulu"

Izvor Tanjug

U Rafineriji nafte Pančevo danas je okončana montaža opreme u okviru kapitalnog projekta za modernizaciju prerađivačkih kapaciteta "Duboka prerada".

Direktor Bloka Prerada, Vladimir Gagić rekao je da će realizacijom "Duboke prerade" Rafinerija nafte u Pančevu postati jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi.

"Dubina prerade biće povećana sa 86 odsto na 99,2, što je u rangu najboljih svetskih rafinerija. Za građane će početak rada novih postrojenja pre svega značiti veće količine najkvalitetnijih naftnih derivata domaće proizvodnje, ali ništa manje nisu značajni ni brojni ekološki aspekti projekta", rekao je Gagić.

Naftna industrija Srbije (NIS) navodi da se izgradnjom postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja i dva reaktora koji su deo opreme u kome će se odvijati proces koksovanja prelazi se na završetak izgradnje koksne peći, navodi se u saopštenju.

Još veća ušteda: Bolji plin iz Pančeva

Oba reaktora su visoka po 30 metara i teška preko 200 tona, a budući kapacitet koksne peći biće veći od 20 megavata.

"Projekat 'Duboka prerada' predstavlja deo neprestane modernizacije Rafinerije u Pančevu, kako bi se za tržište Srbije i regiona obezbedila ponuda najkvalitetnijih goriva. Ovaj projekat vredan više od 300 miliona evra i jedan je od najvećih investicionih projekata u Srbiji, a nova postrojenja počeće da rade u trećem kvartalu 2019. godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj projekta povećanje proizvodnje visokokvalitetnog benzina, dizela i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje koksa, proizvoda koji se sada uvozi u Srbiju.

Realizacijom ovog projekta nastavlja se, kako se navodi, sa ulaganjima u zaštitu životne sredine, zato što će se početkom rada novih postrojenja "steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što će ujedno omogućiti da Srbija ispuni međunarodne obaveze u ograničavanju korišćenja goriva koja imaju visok sadržaj sumpora".

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garrosh

Džaba pljujete ruse, cene goriva bi bile normalne sa kod nad država ne naplaćuje najveće akcize u svetu...a povećanje od strane rusa je minimalno...da je država normalna i ne uzima toliko litar bi koštao sto dinara...

sashko69

I eto još jednog razloga za povećanje cene goriva...

Serbia forever

Hoće li pojeftiniti gorivo ili će biti još skuplje zbog niskog vodostaja Dunava? U Makedoniji je gorivo jeftinije oko 40%,a nemaju Dunav!?

special image