• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže nova ekonomska KRIZA, GORA nego 2008.

Izvor mondo.rs

Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju, smatra da sada postoji deset razloga za novu krizu, javlja RTS.

Ima puno naznaka da će doći do usporavanja rasta, ocenjuje profesor Dejan Šoškić.

Taman kada je Srbija za 2019. godinu dobila prvi budžet koji nije krizni, mnogi svetski ekonomisti počeli su da najavljuju novu recesiju.

"Ekonomija je danas u mnogo goroj situaciji, strukturno, nego što je bila kada se prethodni put srušila. Ovo je početak mnogo veće krize i mnogo veće recesije od one koju smo imali 2008. godine", kaže direktor i osnivač "Evro Pacifik kapitala" Piter Šif.

On nije jedini koji ovih dana globalnoj privredi želi "srećnu novu krizu". Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju, napravio je spisak deset razloga zbog kojih je svet na pragu nove krize. Skoro svaki od njih počinje i završava se jednim imenom – Donald Tramp. Ali i uvredama na njegov račun.

"Tramp je sada Doktor Strejndžlav finansijskih tržišta. Poput paranoidnog ludaka u klasičnom filmu Stenlija Kjubrika, on flertuje sa ekonomskim uništenjem. Sada, kada tržišta vide opasnost, rizik od finansijske krize i globalne recesije je porastao", napisao je Rubini nedavno.

Vučić: Nova EKONOMSKA KRIZA?!


Da svet čeka novi talas ekonomske nestabilnosti smatra i Jože Mencinger, koga na ovim prostorima zovu i arhitektom slovenačke tranzicije.

PREMIJERKA SRBIJE: TAČNO JE, MOGUĆA KRIZA!

Premijerka Ana Brnabić kaže da je Srbija smanjila javni dug na 50,1 odsto BDP-a i da ulazi u bezbednu zonu, što je važno s obzirom na to da postoji mogućnost da dođe do nove svetske ekonomske krize. Brnabić je za TV Happy navela da svetske berze pokazuju da postoje veliki udari i da je moguće da dođe do nove ekonomske krize, ali da se Srbija za tu krizu sprema. Ona je navela da to pokazuje koliko je država od 2014. godine imala pametnu politiku, fokusirajući se na smanjenje javnog duga.

"U poslednje vreme najviše krize je nastalo zbog manjka tražnje. Jer čovečanstvo nema problem na strani ponude, imamo problem na strani tražnje. Možemo jednostavno reći da je proizvodnja jednog automobila jeftinija nego njegova prodaja", smatra Mencinger.

Da poput svojih studenata ispred sebe dobije test sa samo jednim pitanjem: da li svet čeka nova kriza, i profesor Dejan Šoškić bi, iznenađujuće, zaokružio pozitivan odgovor.

"Ima puno nekih naznaka da će doći do usporavanja rasta. I to se danas na neki način prihvata i od strane zvaničnika MMF-a i Svetske banke u projekcijama za narednu godinu i naredne godine."

Kriza na pomolu? Srbija puni trezor zlatom!


Umirujuće poruke, ipak, stižu od naših stručnjaka koji rade sa druge strane okeana. Miloš Vuković iz "RBC Global Acceta" iz Kanade ne misli da je recesija odmah tu iza ćoška.

"Da bi došlo do recesije, zaposlenost obično padne, a rast postane negativan, industrijska proizvodnja padne. Svi ovi pokazatelji su i dalje jaki i ne pokazuju da ulazimo u recesiju. Naravno, postoje neki događaji koji mogu dovesti do nje i to treba pratiti", objašnjava Vuković za RTS.

Mogućnost izbijanja nove ekonomske krize nagovestio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da je suštinski razlog za moguću ekonomsku krizu, pored zategnutih političkih odnosa, u tome što svet nikad nije bio zaduženiji - 227 triliona dolara.

EKONOMISTI: U BOLJOJ SMO SITUACIJI

Srbija je sada u mnogo boljoj finansijskoj situaciji ako dođe do nove svetske ekonomske krize, nego što je to bio slučaj 2008. godine, i mnogo će je spremnije dočekati, ocenili su danas ekonomisti MAT-a.

"Ako je izvesno da nam kriza kuca na vrata, sada smo u povoljnoj poziciji nego u 2008. Imamo javni dug na putanji razduživanja, koji opada ubrzano, verovatno i rekordno posmatrano po evropskim zemljama", rekao je ekonomista Ivan Nikolić u Privrednoj komori Srbije.

Istakao je da Srbija ima i nagomilane neto devizne rezerve koje prevazilaze 10 milijardi evra, dok su 2008. godine iznosile oko 3,5 milijardi.

Nikolić je naglasio da je država sada u neuporedivo boljoj situaciji, po strukturi privrede i finansijskim indikatorima.

"Nemamo nikakvih poremaćaja i sve je mirno za razliku od 2008. godine kada su svi bili svesni da smo na staklenim nogama, iako smo imali neke pozitivne indikatore koji su bili veštacki stvoreni", rekao je on.

Nikolić je naveo da će, ako dođe do ekonomske krize, Srbija je spremnije dočekati.

Ekonomista Miladin Kovačević je rekao da se, ipak, ne očekuje da izbije tako oštra kriza kao 2008.

"Reč je o cikličnom prilagođavanju, mnogi kažu da je to nastavak stare krize i pored rasta prethodnih godina i strukturnih i monetarnih mera koje su izlečile svetske ekonomije razvijenih zemalja. One, ipak, nisu izlečene do kraja", smatra on.

Kovačević navodi da je situacija u Srbiji drastično drugačija nego 2008. pošto smo te godine imali veliku spoljnotrgovinsku neravnotežu i veliko zaduživanje privatnog sektora.

"Bilo je jasno da ako se zatvori pristup kapitalu da ćemo ođednom biti onemogućeni, kao što se desilo u oktobru 2008. kada smo udarili u zid, da hranimo taj spoljnotrgovinski deficit. Sada su naše kompanije u fazi razduživanja, kao i država", rekao je Kovačević.

Dodao je da sada nemamo ni budžetskih i spoljnotrgovinskih ravnoteža.

Komentari 55

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pendula

Treba vratiti kosturnicu,dinkica,sutanovca,cedu Jovanovića,dusana Mihajlovića,solaka ,Zorana zivkovica,Cvetkovića,vuka Draškovića,Velju ilica,Mrkonjića,tadica,dulica ,jeremica,.....i da vidite kako nestaje kriza ...da svi kupimo fabrike po 3 € ..da prodamo robne kuce Beograd za tepsiju ribe ,firme ,tendere ...

MOJO

Eto opravdanja SNS vladarima da opet smanje palate i penzije gradjanima Srbije...

Zvele

Pa gde da bežimo kažite i da vatamo prtinu...

special image