• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABORAVITE NA PAPIRE: E-fakture obavezne od 1.januara 2022.godine

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Skupština Srbija usvojila je danas Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji, kojima se podiže nivo kvaliteta finansijskog izveštavanja u Srbiji, ali i donose nove obaveze računovođama.

  Elektronske fakture obavezne od 1.januara 2022.godine Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Zakon o računovodstvu predviđa da će e-fakture (elektronske fakture) biti obavezne od 1. januara 2022. godine.

Druga važna izmena je uvođenje sertifikata za obavljanje računovodstvenog posla.

Možda će vas zanimati

Kada je reč o regulisanju računovodstvenih usluga, Komora ovlašćenih revizora će izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad, dok će Registar voditi Agencija za privredne registre.

Registar pružalaca računovodstvenih usluga početi sa radom 1. januara 2021. godine.

Pravna lica, odnosno preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge - u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona u obavezi da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona, istakao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da se ukida obaveza sastavljanja i dostavljanja dva seta izveštaja, za statističke i druge potrebe i finansijske izveštaje, Agenciji za privredne registre.

Zakonom o reviziji regulisano je da javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrole kvaliteta nad radom revizorske struke obavlja Komisija za hartije od vrednosti.

"Izricanje mera će biti kraće, a bilo je slučajeva da proceš traje i preko šest meseci od započinjanja procesa u okviru Komore ovlašćenih revizora", objasnio je ranije ministar.

Izmene i dopunama Zakona o reviziji prihvata se, kaže, preporuka 28 MANIVALA za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici društava za reviziju.

Kako je rekao, rok za usklađivanje društava za reviziju je godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona, uz obavezu da obaveste komisiju i komoru o tome, dok rok za brisanje izrečenih mera iz registra počinje da teče od dana izricanja mere u skladu sa postojećim Zakonom o reviziji.

Zakonom se prihvata preporuka 28 MANIVALA za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osdujivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image