Procena Izvršnog odbora je da inflacija, kao i prethodnih godina, biti pod kontrolom i u narednom periodu, saopštila je NBS.

Inflacija u avgustu je, kako je saopšteno, usporena na 1,3 odsto međugodišnje, usled daljeg smanjenja doprinosa cena voća i povrća inflaciji, s dolaskom nove poljoprivredne sezone.

Na niske inflatorne pritiske ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede.

Opreznost u vođenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju, ukazao je Izvršni odbor, navodeći da je neizvesno koliko će se monetarna politika vodećih centralnih banaka u narednom periodu razlikovati od očekivanja tržišta, kao i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu.

Izvršni odbor smatra da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i sve višem nivou deviznih rezervi, i ostaje pri prognozi da će privredni rast ove godine biti 3,5 odsto, vođen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom.

Ukazano je da je Srbija prvi put došla na korak od dobijanja investicionog rejtinga, kako je istaknuto "karakterističnog za ekonomije koje odlikuje visoka sigurnost ulaganja", nakon što je rejting agencija Mudis (Moody’s) popravila izglede za povećanje njenog kreditnog rejtinga sa "stabilnih" na "pozitivne", a agencija Fič (Fitć Ratings) povećala kreditni rejting zemlje a dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na BB plus.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra.