• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMATE dobru RAKIJU? Sad možete da je STAVITE U BANKU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Rakija je dobra kada "odleži", i tada može da se smatra srpskim zlatom. A, zlato je najsigurnije čuvati u banci, zato je danas u Beogradu otvorena prva Srpska banka rakije.

Nije šala, zasita postoji mesto u Beogradu gde će zainteresovani građani i firme moći da izaberu vrstu rakije i stave je na odležavanje u hrastovu burad sa svojim imenom.

"Srpska banka rakije" je otvorena u okviru Beogradske destilerije na Dorćolu, a predstavlja novi turistički proizvod Beograda, zato je jedno od prvih buradi u banci rakije namenjeno Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) i u njemu se čuva dunjevača pod nazivom "Beogradska rakija".

Možda će vas zanimati

Predsednik TOB-a Miodrag Popović rekao da rakija za Srbiju predstavlja veliki potencijal turističkog brenda, naročito zato što, dodaje, Beograd u svetu nosi titulu grada u kojem je najbolji provod.

"Beogradska destilerija je to prepoznala i krenula da promoviše srpsku rakiju godinama unazad. Prva srpska banka rakije je takođe deo te promocije, ali i promocija naše tradicije i kulture, baš onoliko koliko je škotski viski tradicija Škotske ili čitavog anglosaksonskog sveta", rekao je Popović.

Međutim, ukazao je, prednost rakije u odnosu na viski je što se pravi od voća.

"Svaka naša dobra rakija je bolja od najboljeg i najskupljeg viskija. Sve drugo je stvar marketinga i promocije", istakao je Popović.

Dodao je da će Srpska banka rakije biti deo turističke promocije grada, navodeći da je ideja nastala tako što se obično kaže da je rakija "srpsko zlato", a kako se zlato uglavnom čuva u banci, tako je i rakija zaslužila svoju banku.

Vlasnik Beogradske destilerije Branko Nešić kaže da je to mesto gde svi ljubitelji rakije na jednom mestu mogu da proizvedu rakiju - izaberu vrstu rakije, stave je u bure, pečatiraju bure i puste rakiju da odleži između šest i 36 meseci.

"Rakija koja odleži u buradima dobija na kvalitetu i vrednosti, a u zavisnosti od vremena starenja i vrste rakije, vrednost rakije se uvećava i do 60 odsto. Vrste rakije koje se mogu staviti na održavanje su od jabuke, šljive, dunje i kajsije. Cena bureta za čuvanje rakije zavisi od vrste rakije i zapremine bureta", objasnio je Nešić.

Ističe da osim Srpske banke rakije, u Beogradskoj destileriji organizuju se i rakijske ture, koje uključuju probe različitih rakija i pričanje zanimljivih priča o srpskom nacionalnom piću, načinu njegove proizvodnje i vrstama.

Pečatiranu burad mogu otvoriti samo klijenti rakijske banke, kaže Nešić, i dodaje da nakon isteka vremena odležavanja, rakija se puni u boce sa personalnom etiketom klijenta.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sve na 13 crno

Ostavis dunjovacu visnjevacu a nazad dobijes ringlovusu sa ukusom isti uz par dodati tegli dzema navedenih

Goran NS

Banka rakije, rakija, sve od rakije... Braćo moja iz Države Beograd, treba da bude u Šumadiji ili nekim drugim delovima Srbije, a ne kod vas... Velika je sramota što se takve stvari ne nalaze negde gde su ljudi vekovima mešali kominu ručno dok se peče rakija... Da kod vas će da odleži, pa vi ste i tradiciju srpskih sela prigrabili sebi... Nikada nećemo imati Toskanu... Kod nas će i planinu napraviti u Beogradu...

DRŽAČ KVAKE VRATA SVLAČIONICE

@Goran NS tvoji zemljaci i slicni vama su pokvarili Beograd, sad se zalis na isti, fuj...

special image