• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VALJDA NEĆE OPET DA UDARI: Krizu ne bi preživelo 60 odsto banaka

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ukoliko ekonomska kriza ponovo udari, kao što predviđaju brojni ekonomisti, gotovo 60 odsto banaka u svetu ne bi preživo, ocenjuje se u najnovijem izveštaju svetske konsultantske kuće Mekinsi.

U izveštaju Mekinsija (McKinsey) o globalnom bankarstvu se upozorava na sve veću ranjivost banaka jer ne rastu dovoljno brzo i predlaže se nekoliko načina za povećanje otpornosti banaka, prenosi "Biznis insajder".

"Deceniju nakon globalne finansijske krize, očigledni su signali da je bankarska industrija zakoračila u poslednju fazu ekonomskog ciklusa: rast obima i vrhunskih prihoda usporava, uz rast kredita od samo 4,0 odsto u 2018. godini, što je najniža stopa rasta u proteklih pet godina", poručuju iz Mekinsija.

Možda će vas zanimati

 Dodaju da je primetno i jenjavanje poverenja investitora u banke.

Većina banaka na globalnom nivou nisu ekonomski održive, jer njihov prinos na kapital ne raste u skladu sa troškovima, prenosi RT pozivajući se na ovaj izveštaj.

Kako bi izbegle kolaps u slučaju dolaska nove recesije, banke bi, kako preporučuju iz Mekinsija, trebalo da preduzmu "hrabre poteze" i da prošire svoju ponudu, kao što to na primer čini kineska osiguravajuća kuća Ping An ili Amazon.

"Banke ne ulažu dovoljno da bi ostale konkurentne novim rivalima i sve je više i više klijenata koji se okreću velikim tehnološkim kompanijama kao što su Amazon i Gugl, kako bi zadovoljili svoje finansijske potrebe", navodi se u izveštaju konsultantske kompanije.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image