• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI ELEKTRIČNI "GOLF": Folksvagen započeo proizvodnju svog ID.3

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nemački Folksvagen zvanično je danas započeo serijsku proizvodnju svog prvog pravog električnog automobila "ID.3".

Ceremoniji pokretanja fabričke proizvodnje, održanoj u fabrici u nemačkom gradu Cvikau, prisustvovali su, između ostalih, izvršni direktor VW-a Herbert Dis i nemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi CNBC.

U govoru, čiji su odlomci objavljeni na internetu, Dis je rekao da će model "ID.3" pružiti "učiniti da ekološka individualna mobilnost postane dostupna milionima ljudi i prekretnica je za našu kompaniju na putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine", dodao je on.

Možda će vas zanimati

Model "ID.3" je prvi pravi električni automobil nemačkog proizvođača, jer sva dosadašnja vozila su bila "elektrifikovani" (prerađeni) automobili sa oto motorima. Trebalo bi da bude lansiran "skoro istovremeno" na evropskim tržištima sledećeg leta, pri čemu će osnovna verzija biti plasirana po ceni manjoj od 30.000 evra u Nemačkoj.

Pogon u Cvikau trenutno prolazi kroz transformaciju - iz fabrike motora sa unutrašnjim sagorevanjem u fabriku koja će proizvoditi samo električna vozila.

U rekonstrukciju fabrike, Folksvagen ulaže 1,2 milijarde evra, a ona će, kako je saopšteno, od 2021. godine imati kapacitet za proizvodnju 330.000 vozila na električni pogon godišnje.

ID3 električni golf
Izvor: Youtube/ YOUCAR

Nemački VW planira da lansira "skoro 70 novih električnih modela" do 2028. godine, a iz kompanije je u martu ove godine najavljeno da će potrošiti preko 30 milijardi evra na elektrifikaciju svog portfelja vozila do 2023. godine.

VW je prošle nedelje saopštio da su njegovi prihodi od prodaje, u periodu od januara do septembra, dostigli 186,6 milijardi evra, što je za 6,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Jel to u novoj fabrici u srbiji?

special image