• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAŽNJA: Od danas SKUPLJA STRUJA - Veći računi stižu u januaru

Izvor mondo.rs Izvor Alo.rs

Cena električne energije za domaćinstva od danas će biti skuplja 3,9 odsto, najavilo je ranije Ministarstvo rudarstva i energetike.

 Struja skuplja od danas u Srbiji Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Odluka o poskupljenju struje stupa na snagu, a uvećani računi stići će na naše adrese u januaru, kada se i obračunavaju decembarske obaveze.

S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva u rasponu od 2.500 do 3.500 dinara, to znači da će računi biti veći za 100 do 110 dinara. Ipak, povećanje cene zavisi od toga koliko mesečno trošite i u kojoj tarifi završite obračunski period.

Možda će vas zanimati

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. U najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.

Srbija je i posle poslednjeg poskupljenja struje iz 2017, ostala država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, odnosno, prema računici Ministarstva rudarstva i energetike od poslednjeg poskupljenja, koje je bilo pre dve godine, daleko ispod cena u regionu.

Prema toj računici, struja je za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji.

Ubedljivo najskuplju struju u Evropi plaćaju domaćinstva u Nemačkoj i Danskoj, čak 30,5 evrocenti po kilovat-času. Inače, to je najveća poznata cena struje u svetu.

PROČITAJTE I OVO



Komentari 48

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presveti efendija

OTPOR

Hvala ti predsednice.

apu nahasapeemapetilon

Sa povecanjem minimalca ide I poskupljenje struje,goriva,mesa,brasna,ulja,šecera. itd...Potrošacka korpa je oko 80 000 din a plata oko 40 000 din(350 eura)sto dovoljno govori kolika je kupovna moc u Srbiji. Jednom recju BEDNA.Sa jednom platom ne mozes da sastaviš ni do polovine meseca znaci to nije zivot nego prezivljavanje.Da napomenem da je plata daleko od 500 eura...radi se 6 dana nedeljno,subotama je postalo normalno da se radi kao da je ponedeljak...izrobljavanje naroda koji je primoran da radi u stranim fabrikama koje je veliki vodja doveo tako sto da besplatno zemljiste,izgradi fabriku I na kraju parama gradjana placa svako radno mesto 10 000 eura.jel to napredna Srbija moj narode??

special image