• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI LEX SPECIJALIS: "Brža realizacija infrastrukturnih projekata"

Autor mondo,rs Izvor Tanjug

Nacrt lex specialisa, posebnog zakona, za "linijske infrastrukturne projekte od posebnog značaja", uskoro će naći u parlamentu. Zašto, objašnjava, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Poseban zakon "ima za cilj da skrati birokratske procedure i ubrza izgradnju važnih infrastrukturnih projekata u Srbiji", izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokometariše tvrdnje pojedinih stručnjaka da se taj zakon donosi zbog metroa, da otvara mogućnost za zloupotrebu i smanjuje konkurentnost i transparentnost projekata, kao i da nije neophodan jer već postoji zakonska regulativa, Mihajlović je odgovorila da je obaveza Vlade Srbije, ministarstva i parlamenta da ne donose zakone koji krše Ustav i ostale zakone u zemlji.

Možda će vas zanimati

"Mi smo predložili poseban zakon za realizaciju projekata linijske infrastrukture, i to samo onih projekata za koje Vlada Srbije donese zaključak da su to projekti od posebnog interesa. To smo uradili zato što smo svih ovih prethodnih godina imali priliku da vidmo koliko na određene procedure može da se izgubi vremena, a mi nemamo vremena za gubljenje", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, kako se ne bi pravili posebni zakoni za velike infrastrukturne projekte, Ministarstvo je smatralo da je važno za takve projekte doneti jedan zakon koji će ubrzati sve procedure.

Objašnjava da to ne znači da neće biti javnih nabavki ili da se proces eksproprijacije neće sprovoditi od početka do kraja, već da će sve procedure biti ubrzane.
Ministarka je ukazala i da je taj zakon prošao javnu raspravu i da za to vreme nisu dobili komentare stručnjaka koji su ga kritikovali, dodajući da ni sada nije kasno da ukažu na njegove nedostatke.

Istakla je da će zakon uskoro ući i u parlament i navela da će svaka dodatna sugestija koja može da poboljša da se u Srbiji brže sprovode infrastruktruni projekti dobrodošla.

"Obaveza je Vlade Srbije, ministarstava i parlamenta, koji će dobiti ovaj zakon da o njemu raspravlja, da ne mogi da donesu zakon koji će kršiti Ustav ili bilo koji drugi zakon Republike Srbije, sa tim se počinje", podvukla je Mihajlović i dodala da ukoliko postoje moguće zloupotrebe bilo kog zakona da je to na inspekcijama i ostalim organima da kontrolišu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Živi bili

Tata, vidi prase

special image