• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LETOVI nad Srbijom JOŠ BEZBEDNIJI: Novi toranj SMATSA u Beogradu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ugovor za proširenje zgrade Centra kontrole letenja (SMATSA) u Beogradu sa savremenim tornjem Aerodromske kontrole letenja visine 75 metara, potpisan je danas u Beogradu.

 Kontrola leta SMATSA gradi novi toranj u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vrednost ugovora, čijem potpisivanju u zgradi Vlade Srbije je prisustvovala potpredsednica Vlade i ministarka infrastrukture Zorane Mihajlović, je 17,5 miliona evra a prvi radovi počeće odmah posle novogodišnjih praznika.

Mihajlović je istakla da više od 50 godina nije napravljen novi toranj koji je svakako potreban, ako se ima u vidu razvoj Aerodrom Nikola Tesla.

Možda će vas zanimati

"Za nas je 2019. bila godina infrastrukture, mnogo smo uradili u svi sektorima, ali mogu da kažem da je vazdušni saobraćaj još od 2014. bio vid transporta koji je već bio po standardima u EU. Mnogo smo ulagali u vazdušnom saobraćaju, u aerodrome Nikola Tesla u Begoradu, kao i aerodrome u Nišu i Kraljevu", rekla je Mihajlović i podsetila da se pre toga dugo nije ulagalo u vazdušni saobraćaj.

PREGLED SA 75 METARA

Postojeći toranj na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu izgrađen je pre više od 50 godina, a izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, koji će pratiti povećan obim saobraćaja. Biće povezan sa postojećom zgradom centra, visine 75 metara, a kupola će imati površinu od 100 metara kvadratnih.

Kaže da je ceo investicioni program SMATSA do 2023. godine vredan 126 miliona evra.

"Država itekako smatra da je to važan vid saobraćaja u koji treba ulagati", naglasila je Mihajlović.

Najavila je da će početi i izgradnja tornja na aerodromu u Nišu pošto je taj aerodrom važan za taj deo zemlje. Takođe, Mihajlović ističe da će 2020. početi i izgradnja nove piste na aerodromu kod Kraljeva.

Ugovor su potpisali direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor preduzeća Energoprojekt Visokogradnja, Zoran Mihailović.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema i EMPEX.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image