• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTAVITE PRAVE DIREKTORE, zahtevaju Svetska banka i MMF

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Dve trećine javnih preduzeća u Srbiji vode vršioci dužnosti direktora a to, osim što je protiv zakona, nanosi veliku štetu tim firmama i mora da se promeni, zahtevaju od Srbije Svetska banka i MMF.

Izbor direktora na osnovu javnog konkursa pozitivno bi uticao ne samo na poslovanje tih preduzeća, nego na ukupnu srpsku ekonomiju, kaže glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šetović.

"V.d. status spečava donošenje dugoročnih odluka za ta preduzeća, usvajanje razvojnih planova i otpočinjanja ozbiljnijih investicionih projekata u javnim preduzećima koja su pružaoci nekih od najbitnijih usluga i privredi i građanima - od snabdevanja energijom do saobraćajnih usluga", kaže Šestović povodom navoda da je MMF preporučio Vladi Srbije da prekine praksu postavljanja v.d. direktora.

Možda će vas zanimati

On kaže da je preporuka MMF i SB važna da bi se obezbedio bolji kvalitet usluga kroz povećanje investicija i pofesionalniji menadžment u javnim preduzećima.

"Naša preporuka je da se u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima raspišu javni konkursi za menadžment u svim javnim preduzećima gde je taj proces ostao nezavršen", rekao je Šestovićm.

Šestović navodi da je to jedno od najbitnijih pitanja za Vladu Srbije jer, kako kaže, javna preduzeća čiji je osnivač Republika čine oko 20 odsto srpske ekonomije.

FISKALNI SAVET, NARAVNO, "ZA"

"Da bi se reformisala i restrukturirala ta preduzeća i učinila efikasnijim, da bi mogla da budu pokretači privrednog rasta i da bi mogli da dostignemo konkurentske zemlje, potrebno je da imaju profesionalni menadžment. Ali, nije dovoljno da je izbog direktora stalan već da bude otvoren i javan sa profesionalnoću a ne partijskom pripadnošću kao glavnim kriterijumom", kaže prof. Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta.

Šef Misije MMF u Srbiji, Sebastijan Sosa, potvrdio je za Tanjug da je MMF preporučio srpskoj vladi da smanji broj direktora javnih preduzecha u vd statusu, da u taj proces krene odmah ali, ističe, da u okviru preporuke nije bilo reči o nekom posebnom vremenskom okviru do kada to treba obaviti.

Beogradski "Blic" je danas objavio da je u oktobru 2019. godine evidentirano čak 20 v.d. direktora od 37 preduzeća.

"Srpska vlast je prihvatila sugestije i nagovestila da bi era stanja v. d. u Srbiji, bar što se tiče javnih preduzeća trebalo da se završi do kraja godine. To praktično znači da će nakon izbora ovaj problem biti rešavan, odnosno da će se nova vlada baviti ovim pitanjima", kaže neimenovani izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Potpredsednica Vlade i predsednica Kadrovske komisije, Zorana Mihajlović, kaže da je preporuka na mestu i da očekuje da će je u svoj rad uvrstiti nova vlada, koja će biti formirana posle prolećinih izbora.

Veruje, kaže, da će ova preporuka o smanjuju vršioca dužnosti direktora naći svoje mesto i u najavljenoj reformi javnih preduzeća u Srbiji.

"Ipak, mnogo važnije od forme jeste suština, a suština je da na rukovodećim mestima u javnim preduzećima imamo najbolje moguće i najspobnije kadrove koji mogu uspešno da vode državne sisteme", poručila je Mihajlović.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bor Boranin

Много што шта закон и Устав забрањују, а ради се супротно. Код нас сада влада један човек, он је Устав, држава, закон, судство, тужилаштво, полиција, војска. Остала бирократија (вд директори, министри и чиновнички апарат) су климоглавци, шлихтери у само их интересује како да се газди увуку...У скорој будућности неће се ништа променити, иду даље? Рекордер у томе је Зоран Дробњак, који је већ годину дана у оставци и уједно још је вд директор.

Dragan

Jedini kriterijum ovde je stranacka knjizica i raspodela plena.najbitnije osobine da se bez afere sto vise izvuce za stranku.Tako je vec 30 godina ko kod da je na vlasti.Svi su isti

special image