• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOŽNJA "ĆIRILICOM": Kinezima i autoput Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kako će izgledati autoput od Beograda do Novog Sada preko Zrenjanina, isplaniraće nam Kinezi, potpisano danas u zgradi Vlade Srbije u Beogradu.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom Čajna Šandong Internešenel i najavila da će dokumentacija za taj autoput od 113 kilometara biti gotova ove godine.

Dužina autoputa od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 km.

Možda će vas zanimati

Procenjena vrednost izgradnje autoputa je oko 600 miliona evra.

"Ovo je važan dan za naše ministarstvo i vladu", rekla je Mihajlović i podsetila da se dosta pričalo o gradnji tog autoputa i da danas počinje realizacija tog projekta.

Ove godine treba da bude spremna dokumentacija, kazala je ministarka.

Reč je o izgradnji autoputa u obliku ćiriličnog slova P, koje će činiti već izgrađeni autoput Beograd - Novi Sad i deonice Borča - Zrenjanini i Zrenjanin - Novi Sad.

ZRENJANINCI PREDLOŽILI TRASU

Postoji predlog trase novog autoputa u punom profilu koju su pripremili urbanisti Zrenjanina. Na deonici bi trebalo izgraditi šest petlji: Padinska Skela, Čenta, Perlez, Ečka, Zrenjanin jug i Zrenjanin istok. Na trasi potrebno je izgraditi dva objekta i to most iznad reke Tamis dužine oko 300 metara i nadvožnjak kod Perleza. Potrebno je izraditi kompletno novu plansku dokumentaciju, kao i idejno rešenje, idejni projekat i sve ostale dokumente koje propisuje zakon.

Mihajlović je rekla da će se raditi sa Ministarstvom finansija na obezbeđivanju finansijska sredstava za realizaciju tog projekta, a zatim i na potpisivanju komercijalnog ugovora.

"Ovo je značajan dan za sve gradove i mesta kroz koja će autoput prolaziti, Beograd, Pančevo, Opovo, Kovačicu, Zrenjanin i Novi Sad. Značajan je i za našu zemlju, jer pričamo o investiciju vrednoj blizu 600 milona evra".

Imamo više nego dobru saradnju sa Kinom, naglasila je Mihajlović i dodala da je ta saradnja kako dobra u odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, isto tako i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineskih kompanija.

Pohvalila je kineske kompanije da uvek završavaju projekte u vremenu i kvalitetu koji je dogovoren i izrazila očekivanje da će i taj autoput biti isto tako urađen.

Ona je dodala da će Šandong raditi na izradi planske i tehničke dokumentacije za zajedno sa Institutom za puteve.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je oblast infrastrukture jedna od najvažnijih u saradnji dve zemlje.

"Prošle godine su postignuti veliki rezultati u ovoj oblasti, kineska kompanija je izgradila dve deonice autoputa Miloš Veliki, za koje je i dobila priznanje. Ovo je novi početak i nadam se da ćemo imati još bolju saradnju u infrastrukturi", navela je ambasadorka.

Ovo je četvrti projekat koji će raditi kompanija Šandong u Srbiji. Prošle godine u avgustu puštene su "njihove" deonice autoput Obrenovac - Ub i Lajkovac – Ljig, rade na projektu novog kineskog Kulturnog centra na Novom Beogradu, a prošle godine su potpisali koncesiju za projekat izgradnje garaže u centru Beograda.

Investicija za poslednja dva projekta je od 100 miliona evra.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da

Mnogo ce biti lakse za ljude koji zive u ZR, a rade u NS ili BG i putuju svakodnevno. Samo da ga urade posto smo mi iz ZR veliki baksuzi, taman nesto krene pa ubrzo stane i propadne.

special image